15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Astronauții iau somnifere ca să poată dormi în timpul zborurilor spațiale

Studiu: Astronauții iau somnifere ca să poată dormi în timpul zborurilor spațiale

Astronauții nu dorm suficient și recurg frecvent la somnifere în timpul zborurilor spațiale, arată un studiu publicat vineri, relatează AFP, conform Agerpres.

O echipă condusă de Laura Barger, de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, a studiat perioadele de somn a 64 de astronauți în timpul zborului pe navete spațiale, între 2001 și 2011, și a 21 de astronauți în timpul staționării pe Stația Spațială Internațională (ISS), între 2006 și 2011. Au fost, de asemenea, analizate perioadele de somn în săptămânile de dinainte și după cele de zbor.

În total au fost monitorizate peste 4.000 de nopți petrecute pe Pământ și peste 4.200 în spațiu, cu ajutorul unui actigraf, un sistem portabil de înregistrare a perioadelor de somn și veghe.

Cercetătorii au descoperit că durata medie de somn în spațiu a fost de aproximativ șase ore (5,96 ore) în timpul misiunilor pe navetele spațiale și puțin peste șase ore (6,09 ore) în timpul misiunilor la bordul ISS, adică sub limita de opt ore și jumătate de somn pe noapte prevăzute de NASA.

'Lipsa de somn a fost asociată cu o reducere a performanței în numeroase studii', a spus dr. Barger.

Dar, cercetătorii sunt preocupați și de utilizarea frecventă a somniferelor în spațiu, cum ar fi zolpidemul.

Trei sferturi din membrii echipajului de pe ISS, care au participat la studiu, au declarat că au folosit, la un moment dat, somnifere în timp ce se aflau în spațiu. Proporția a crescut la 78% în cazul astronauților de pe navetele spațiale.

Cu privire la acest subiect în prezent se fac cercetări la Centrul Spațial Johnson din Houston, informează doi specialiști în problemele somnului de la Universitatea din Pennsylvania, Mathias Basner și David Dinges, într-un comentariu publicat în aceeași revistă.

'Spațiul reprezintă unul din mediile cele mai ostile', subliniază aceștia. 'O durată și o calitate a somnului suficiente sunt esențiale pentru a garanta îndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor și pentru a preveni erori fatale și accidente', adaugă ei.

Chiar dacă viața la bordul ISS este structurată pe baza unei zi pământene, echipajele pot viziona 16 apusuri și răsărituri de soare în decurs de 24 ore…Compartimentele de odihnă sunt aranjate pentru somn, protejate de lumină și zgomot, dar trebuie să se facă față imponderabilității. Mai sunt și alte probleme — izolarea, entuziasmul de a fi în spațiu, mobilitatea redusă.

Volumul mare de muncă, în timpul perioadei de pregătire care precede misiunea, precum și în timpul zborului, poate contribui, de asemenea, la scurtarea duratei de somn și la utilizarea de somnifere.

Pe ISS, activitățile de întreținere și cercetare necesită, de multe ori, mai mult timp decât s-a prevăzut, prelungind ziua de lucru a astronauților, subliniază Mathias Basner și David Dinges. Astronauții pot folosi, apoi, somnifere pentru a fi siguri că vor dormi în timpul rămas, adaugă ei.

Ultima navetă spațială americană a zburat în iulie 2011, amintește AFP. Accesul astronauților la ISS este asigurat în prezent de nava rusă Soiuz. Perioada petrecută pe ISS este de aproximativ șase luni.

Studiul a fost finanțat de NASA și publicat în revista The Lancet Neurology. Potrivit agenției franceze de presă, NASA a exclus din studiu astronauții ruși, din cauza 'politicilor divergente în ceea ce privește participarea la activitatea de cercetare', au precizat autorii.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă