15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Nu există nicio legătură între fazele Lunii și somn

Studiu: Nu există nicio legătură între fazele Lunii și somn

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Max Planck de Psihiatrie din Munchen arată că nu există nicio corelație între fazele Lunii și somn.

O credință populară extrem de răspândită este că Luna influențează oamenii. Mulți oameni au spus că trec prin perioade de insomnie in jurul perioadei când este Lună plină. Spre deosebire de studiile anterioare, oamenii de știință de la Institutul Max Planck de Psihiatrie din Munchen nu au observat nicio corelație între somnul uman și fazele lunii. Cercetătorii au analizat datele preexistente de la un grup mare de voluntari. O analiză mai atentă asupra unor constatări nule nepublicate sugerează că rezultatele contradictorii ale studiilor anterioare ar putea fi cauzate de o prejudecată de publicație.

Timp de secole oamenii au crezut că ciclul Lunii influențează sănătatea umană, comportamentul și fiziologia acestora, folclorul leagă fazele Lunii mai ales de insomnie.

Mai multe studii au căutat să reanalizeze seturi de date pre-existente asupra somnului uman și a efectului lunar, iar rezultatele au fost destul de diferite, iar efectele asupra somnului au fost rareori evaluate cu măsuri obiective, cum ar fi un EEG de somn. Din unele studii a reieșit că femeile sunt mai afectate de fazele lunii, în altele, bărbații. Două analize de seturi de date din 2013 și 2014, fiecare incluzând între 30 și 50 de voluntari, au convenit asupra faptului că o durată totală mai scurtă de somn apare în nopțile din jurul Lunii pline. Cu toate acestea, ambele studii a ajuns la rezultate contradictorii în alte variabile. De exemplu, într-o analiză de la începutul fazei REM a somnului, faza în care visăm, a fost amânată în jurul fazei de Lună nouă, în timp ce celălalt studiu a observat cea mai mare întârziere în jurul Lunii pline.

Pentru a depăși problema unor posibile descoperiri întâmplătoare în probe de studiu făcute pe grupuri mici de oameni, cercetătorii au analizat acum datele de somn ale 1265 de voluntari pe decursul a 2097 de nopți. "Investigând un grup atât de mare de persoane și nopți de somn, am fost în imposibilitatea de a reproduce rezultatele anterioare", afirmă Martin Dresler, neurolog la Institutul Max Planck de Psihiatrie din Munchen. "Nu am putut observa nicio corelație statistică relevantă între somnul uman și fazele lunii."

Mai mult, echipa sa a identificat mai multe descoperiri nule nepublicate, inclusiv analize cumulative pe mai mult de 20.000 de nopți de somn, care sugerează că rezultatele contradictorii ar putea fi un exemplu de publicație părtinitoare. În știință, medicină și farmacie există o tendință de a publica doar rezultatele experimentelor care sunt pozitive sau foarte importante și de a omite rezultatele negative sau neconclusive.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă