15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Strămoșii noștri nu vedeau culoarea albastră

Studiu: Strămoșii noștri nu vedeau culoarea albastră

Până acum 4.500 de ani, oamenii nu vedeau culoarea albastră, arată o cercetare publicată de site-ul sciencealert.com.

De exemplu, în ”Odiseea”, Homer descrie oceanul ca fiind „vişiniu-întunecat”, nu albastru. Pornind de la această observație, filologul Lazarus Geiger a analizat vechi texte islandeze, hinduse, chineze, arabe şi iudaice, fără să găsească vreo menţiune a cuvântului „albastru”.

Ulterior, un psiholog de la Universitatea Goldsmith din Londra, Jules Davidoff, a studiat tribul Himba din Namibia şi a descoperit că, în limba acestor nativi, nu există cuvântul albastru şi nici nu fac diferența între verde și albastru. 

Astfel, Davidoff le-a prezentat nativilor 11 pătrate verzi şi un pătrat albastru-intens. Rezultatul a fost surprinzător: subiecţii nu au găsit diferențe între cele două culori.

Pe de altă parte, membrii tribului folosesc mai multe cuvinte atunci când se referă la culoarea verde, a remarcat psihologul.

Apoi, Davidoff le-a arătat același test englezilor, dar a modificat culorile: 11 pătrate verzi şi un pătrat cu o umbră diferită de verde. Englezii nu au reuşit să identifice uşor nuanța diferită de verde, în timp ce membrii tribului au descoperit instant pătratul.

Astfel, Davidoff  a tras concluzia că strămoșii noștri nu au fost conștienți de culoarea albastră până în momentul în care i-au atribuit un cuvânt.

Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă