13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: un gest banal ne trădează starea de spirit

Studiu: un gest banal ne trădează starea de spirit

Comunicarea non-verbală este de o mare importanţă şi, în acest context, mişcările capului joacă un rol major, sunt de părere cercetători canadieni de la Universitatea McGill, care au realizat un studiu pentru a înţelege mai bine cum sunt percepute emoţiile pe această cale. Potrivit Agerpres, echipa canadiană a subliniat că este vorba strict de cap, nu de faţă dau de expresii faciale. 

“Mă aflam într-o seară într-un bar cu câţiva colegi, localul era plin, muzica destul de tare, lumina scăzută şi abia ne auzeam. La un moment dat un prieten a început să vorbească: îmi dădeam seama că se ambalase. Nu înţelegeam ce îmi spunea şi de-abia îi distingeam faţa. Am realizat atunci că mişcările capului mi-au permis să îi percep starea de spirit”, spune un cercetător de la departamentul de psihologie. 

Echipa a înregistrat videoclipuri cu persoane care vorbesc sau cântă, exprimând diferite emoţii. Secvenţele au fost prezentate apoi unor spectatori, după ce se tăiase sunetul şi feţele fuseseră blurate (pentru a masca expresiile faciale, lăsând să apară numai mişcările capului). “Am observat atunci că oamenii pot identifica emoţiile interlocutorului cu o precizie remarcabilă”, spune coordonatorul studiului. “Acest lucru este valabil atât pentru cântec, cât şi pentru cuvinte, chiar atunci când interlocutorul vorbeşte altă limbă decât spectatorul”, adaugă el. 

Dincolo de observaţia în sine, specialiştii apreciază că înţelegerea şi “teoretizarea” acestui proces ar putea avea implicaţii semnificative în domenii ca informatica şi robotica, sisteme automatizate de identificare şi interacţiune.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă