10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialTehnologia va schimba fotbalul de la Campionatul Mondial din Brazilia 2014

Tehnologia va schimba fotbalul de la Campionatul Mondial din Brazilia 2014

Acest sport de echipă, fotbalul, a cucerit lumea întreagă prin simplitatea lui: tot ce ai nevoie este o minge și un spațiu în care să o lovești cu piciorul. Dar lucrurile devin interesante atunci când tehnologia este aplicată pe acest sport.

Senzorul de pe linia porții

A fost gol sau nu?  Noul senzor aplicat pe linia porții ce emite un semnal la un dispozitiv de pe mâna arbitrului, îl va anunța dacă toată mingea a trecut de linia porții. Sistemul ce va fi folosit în Brazilia este diferit de varianta Hawkeye utilizat în campionatul englez. Acesta folosește șapte camere ce vor face capturi de 500 de cadre pe secundă și vor localiza poziția exactă a mingii cu o eroare de maxim 5 mm. Regulamentul celor de la FIFA acceptă o eroare de maxim 30 de mm, ceea ce este foarte bine.

Ghetele de fotbal tricotate

Nu, nu este o glumă, cei de la Nike au anunțat lansarea acestor ghete de fotbal tricotate special pentru Campionatul Mondial din această vară. Denumite Magista, aceste ghete de fotbal se mulează perfect pe glezna jucătorului, folosind tehnologia Flyknit. Jucători ca Andres Iniesta și Mario Gotze au testat aceste ghete deja și au spus că sunt ușoare ca niște șosete ce îi lasă să se miște pe teren cu o mai mare încredere, pentru a-și exploata la maxim potențialul.

Mingi de antrenament inteligente

Cei de la Adidas au scos mingea inteligentă miCoach ce iți spune cum trebuie să o lovești pentru a avea o lovitură eficientă. miCoach vine cu 12 senzori întegrați și securizați cu Kevlar, ce măsoară puterea, mișcarea de rotație, poziția impactului și traiectoria. Conectată prin bluetooth la un telefon mobil, aplicația va procesa statistici legate de loviturile date și îți va prezenta tutoriale legate de modul de lovire realizate de profesioniști.

Spuma ce se evaporă singură

Noua armă din arsenalul arbitrului, Aero Comex Futline, este un spray biodegradabil ce dispersează o spumă ce va dispărea într-un minut. După ce a acordat o lovitură liberă, arbitrul v-a putea delimita cu ajutorul acestui spray ce creează o spumă pe iarbă, locul unde se vor așeza jucătorii din zid. Cu această ocazie distanța de 9, 15 m se va respecta cu strictețe, iar jucătorii din zid nu vor mai putea micșora tiptil această distanță când arbitrul se întoarce cu spatele.

Filmarea ULTRA HD 4K

Noua tehnologie TV, va permite telespectatorilor să trăiască meciurile de la acest Campionat Mondial, ca și cum ar fi acolo lângă jucători pe teren. Tehnologia ULTRA HD, cunoscută și sub numele de 4k, este o îmbunătățire consistentă a modului de filmare HD, astfel calitatea imaginilor 1080 HD, va fi de aproximativ 4 ori mai clară.

Având în vedere că o parte din meciurile de la campionatul din această vară vor fi filmate în 4k, ar fi cazul să cumpărați noile televizioare ce conțin această tehnologie, precum modelul LG 84LM960V.

 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă