15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTelefoanele mobile afectează negativ fertilitatea masculină

Telefoanele mobile afectează negativ fertilitatea masculină

Bărbații care își țin telefonul în buzunarul de la pantaloni și-ar putea împuțina fără să știe șansele de a deveni tați, conform unui nou studiu condus de Universitatea din Exeter.

Studii anterioare au sugerat că radio-frecvența de radiații electromagnetice (RF-EMR) emisă de dispozitive poate avea un efect negativ asupra fertilității masculine. Cea mai mare parte a populației adulte a lumii dețin un telefon mobil, iar în jur de 14% dintre cuplurile din țări cu venituri mari și medii au dificultăți în conceperea unui copil.

O echipă condusă de Dr. Fiona Mathews de la Universitatea din Exeter, a efectuat o analiză sistematică a rezultatelor din zece studii, incluzând 1492 de probe, cu scopul de a clarifica efectele potențiale ale expunerii la acest mediu. Participanții la studii erau de la clinici de fertilitate și centre de cercetare, iar calitatea spermei a fost măsurată în trei moduri diferite: de motilitate (capacitatea spermatozoizilor de a se mișca în mod corespunzător spre ovul), de viabilitate (proporția de spermatozoizi care erau în viață) si de concentrație ( numărul de spermatozoizi pe unitate de material seminal).

În grupurile de control, 50-85% dintre spermatozoizi se mișcau normal. Cercetatorii au descoperit că acest procent scădea cu o medie de opt procente, atunci când exista expunere la telefoane mobile. Efecte similare au fost observate și la viabilitatea spermei. Efectele asupra concentrației spermei au fost mai puțin clare.

Dr. Mathews a declarat: "Având în vedere scara masivă la care se utilizează telefoanele mobile în întreaga lume, efectele acestei expuneri de mediu trebuie să fie clarificate. Acest studiu sugerează ca expunerea la radiații electromagnetice de radiofrecvență de la telefoane mobile ținute în buzunarele pantalonilor afectează în mod negativ calitatea spermei. Acest lucru ar putea fi deosebit de important pentru bărbații care deja se află la limita de infertilitate, dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina pe deplin implicatiile clinice pentru marea masă a populației. "

Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă