11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialToate centralele pe cărbune consumă împreună apă cât un miliard de locuitori...

Toate centralele pe cărbune consumă împreună apă cât un miliard de locuitori ai planetei

Totalitatea centralelor care funcționează cu cărbune de pe planetă consumă o cantitate de apă care ar putea fi suficientă pentru a satisface nevoile de bază ale unui miliard de oameni, a declarat organizația Greenpeace într-un raport care denunță consumul de apă al unui sector deja criticat vehement pentru bilanțul său de poluare cu dioxid de carbon, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

ONG-ul, care are centrul internațional de coordonare la Amsterdam, a avertizat în legătură cu înmulțirea centralelor pe cărbune pe care o consideră responsabilă de "presiunea enormă" exercitată asupra principalelor bazine fluviale ale lumii și asupra locuitorilor din apropierea acestora. În acest studiu publicat în Hong Kong, intitulat ''The Great Water Grab: How the Coal Industry is Deepening the Global Water Crisis'' ("Acapararea marilor ape: Cum industria cărbunelui adâncește criza globală de apă"), Greenpeace îndeamnă guvernele să reducă drastic dependența lor de această industrie.

Organizația explică faptul că apa este utilizată aproape în fiecare etapă a ciclului de producție a cărbunelui, de la extracție la purificare și până la tratarea deșeurilor.

"Prin alegerea de a continua în următoarele decenii investițiile uriașe în cărbune pentru alimentarea economiei, guvernele angajează lumea spre un viitor în care competiția pentru resursele rare de apă va deveni și mai disperată", se spune în acest raport.

Organizația Greenpeace a analizat datele referitoare la 8.359 de centrale pe cărbune din întreaga lume, precum și informații despre alte 2.600 de centrale aflate actualmente în faza de proiect.

"Conform calculelor noastre, centralele electrice pe bază de cărbune consumă singure 19 miliarde de metri cubi de apă dulce din întreaga lume în fiecare an", se precizează în raport.

"Acest lucru înseamnă că, în fiecare an, cele 8.359 de centrale pe cărbune din lume consumă apă suficientă pentru a satisface nevoile de bază a mai mult de un miliard de oameni", citează AFP.

Totodată, peste 40 la sută dintre centralele pe cărbune existente sau aflate în stadiu de proiect se găsesc în zone cu "stres ridicat de apă".

Greenpeace citează în acest sens China, India și Turcia ca țări cu cele mai mari centrale pe cărbune sau cu proiecte de astfel de unități economice în zonele cu deficit de apă.

"Factorii de decizie nu sunt conștienți de cantitatea de apă utilizată de centralele pe cărbune", a declarat pentru AFP Harri Lammi, înalt responsabil al Greenpeace. Pe lângă aprovizionarea directă cu apă pentru populație, aceste centrale amenință, de asemenea, culturile agricole, potrivit Greenpeace.

Guvernele care persistă în producerea energiei electrice pe bază de ardere a cărbunelui amenință, de asemenea, stabilitatea economiilor lor și a ordinii publice prin alegerea de a atribui rezervele de apă mai degrabă acestei industrii și nu populației.

În același timp, combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, sunt responsabili pentru 3/4 din emisiile de gaze cu efect de seră, aflându-se la originea încălzirii globale.

Într-un raport din 2015, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a estimat că dacă nu se va schimba nimic în privința gestionării apei "planeta ar putea să se confrunte cu un deficit de apă de 40 la sută la nivel mondial până în anul 2030", amintește agenția France Presse.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă