21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTrecerea de bariera sânge-creier ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru...

Trecerea de bariera sânge-creier ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru Alzheimer și cancer

Bariera sânge-creier (BBB) este exact așa cum sună: o membrană permeabilă incredibil de selectivă care separă sângele de creier. Chiar dacă acest lucru ține creierul sănătos și previne contaminanților din sânge să afecteze creierul, în același timp îngreunează folosirea de medicamente care au ca țintă tulburările neurologice.

Doar câteva tipuri de medicamente reușesc să treacă prin această barieră și, în general, acestea au foarte multe efecte secundare. Totuși, un grup de cercetători a început testarea clinică a unei tehnici care folosește ultrasunete ghidate de către un RMN pentru a deschide această barieră pentru a oferi acces medicamentelor care ar putea trata boli precum Alzheimer-ul, Parkinson-ul sau cancerul. Cercetarea va folosi 10 pacienți care au fost diagnosticați cu tumori canceroase pe creier.

Un studiu al cercetătorilor de la Școala Medicală Harvard, publicat în 2012 demonstra cu succes cum funcționează această tehnică pe patru maimuțe rhesus. Pe parcursul a 22 de ședințe săptămânale, echipa a avut o rată de succes a deschiderii barierei de 96%. Acest succes a fost măsurat cu ajutorul unui contrast de RMN în creier, care în general nu trece de BBB. Nu au fost prezente niciun fel de efecte secundare la animalele folosite în studiu, iar cercetătorii au notat că testul poate fi efectuat și pe oameni.

Studiul pe oameni va avea mai multi pași. Prima oară pacienții vor trece prin chimioterapie. Apoi, li se va administra o injecție cu microbule care vor trece prin corp, inclusiv capilarele de lângă BBB. Apoi valuri de ultrasunete vor fi trimise către tumoare. Acest lucru va face ca microbulele să vibreze de aproximativ 200.000 de ori pe secundă, făcând un pasaj mai lat prin BBB. Cercetătorii speră să fie suficient cât să treacă tratamentul chimic și să înceapă să trateze tumoarea. Markeri fluorescenți vor fi atașați medicamentelor pentru a observa locația acestora.

Întregul proces nu va dura foarte mult, deoarece pot fi deschise nouă zone în jurul tumorii la două minute de la expunerea la ultrasunete. De îndată ce se închide ultrasunetul, BBB va începe să se închidă în decurs de șase ore. Chiar dacă acest lucru pune creierul la risc temporar de a fi contamint de bacterii din sânge, riscul nu e mai mare decât atunci când se face operație pe creier.

Ce nu se știe, totuși, este cât de bine se vor putea mișca medicamentele prin creier odată ce trec de BBB. Pentru bolile care afectează o porțiune mare din creier, precum Alzheimer, pacientul ar trebui să treacă prin mai multe sesiuni pentru a trata întregul creier. Testarea pe animale a arătat că deschiderea BB pe o întreagă emisferă a creierului poate fi făcută fără efecte negative pe termen lung.

Momentan nu există prea multe opțiuni bune de tratare a Alzheimerului. Există patru inhibitori de colinesterază aprobați care încetinesc boala și un medicament care blochează receptorii NMDA, încetinind distrugerea celulelor. Aceste tratamente funcționează doar la jumătate din bolnavi, iar medicamentele nu îi ajută mai mult de 6-12 săptămâni. Deschiderea BBB deschide și o ușă pentru noi medicamente.

Va mai dura câțiva ani până când această metodă va fi o opțiune clinică viabilă.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă