15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialTurnul Solar Wind Energy își generează propriul vânt pe tot parcursul anului

Turnul Solar Wind Energy își generează propriul vânt pe tot parcursul anului

Turnul cu curenți descendenți Solar Wind Energy își generează propriul vânt care este direcționat în jos prin turnul gol și prin turbinele aflate la baza acestuia.

Când ne gândim la energie eoliană, ne gândim în general la turbine eoliene imense care stau pe culmi de unde pot profita de viteze mai mari ale vântului, dar compania Solar Wind Energy din Maryland încearcă să facă energie eoliană într-un turn cu curenți descendenți, care își generează propriul vânt.

Descris de către companie ca fiind primul hibrid cu tehnologia folosirii energiei regenerabile atât solară, cât și eoliană, turnul folosește o serie de pompe care transportă apa în partea de sus a acestuia, la înălțimea de 685 de metri, unde se transformă într-o ceață fină. Ceața se evaporă și este absorbită de aerul uscat și fierbinte, care se va răci și va deveni mai dens și mai greu decât aerul cald din afara turnului. Aerul răcit de apă trece prin turnul gol cu 80 km/h, iar când ajunge la baza acestuia e trecut prin tunelele de vânt de la baza turnului și învârte turbinele din tunele. Chiar dacă sistemul are nevoie de cantități uriașe de apă, toată apa emisă de pe turn este captată la bază și recirculă prin sistem, fiind ridicată din nou folosind energie generată de turbinele de vânt.

Compania spune că, astfel, sistemul poate genera electricitate 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, dacă este amplasat într-o zonă caldă și uscată, chiar dacă energia generată ar fi mai redusă iarna. În funcție de locația geografică a turnului, energia generată ar putea fi suplimentată prin folosirea unor "palete de vânt" verticale care ar putea capta curenţii de vânt din jur şi i-ar putea canaliza spre turn.

Solar Wind spune că a dezvoltat un program capabil să determine capacitatea de a genera electricitate a turnului în funcţie de climatul regiunilor geografice de pe glob. Folosind acest program, compania crede că poate prevedea câtă energie poate produce un turn în funcţie de locaţie şi mărime.

Un turn din San Luis, Arizona, de exemplu ar avea capacitatea de producţie pe oră de până la 1,250 MWh în zilele cu soare. Totuşi, luând în calcul capacitatea mai mică de producţie din lunile de iarnă, media pe oră pe tot parcursul anului ar fi de aproximativ 435 MWh.

Compania subliniază că odată construit (folosind materiale, echipamente şi tehnici convenţionale), turnul poate funcţiona tot anul independent de viteza vântului fără a lăsa nicio amprentă de carbon, fără a consuma combustibil şi fără a genera deşeuri.

Solar Wind Energy explorează potenţiale locaţii în Mexic, care, spre deosebire de Orientul Mijlociu, Chile sau India, ar fi o locaţie ideală pentru această tehnologie din punctul de vedere al climatului.

Cele mai citite

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă