13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn dinozaur de mărimea unui câine ar putea fi cel mai vechi...

Un dinozaur de mărimea unui câine ar putea fi cel mai vechi din Jurasic

Un dinozaur de mici dimensiuni ar putea fi cel mai vechi din perioada Jurasică, transmite Live Science, citată de Agerpres.

Doi fraţi care căutau fosile de ichtiosauri de-a lungul coastei Marii Britanii, la sud de Ţara Galilor, au descoperit rămăşiţele unui dinozaur dintr-o specie care a trăit la începutul Jurasicului, Dracoraptor hanigani. Paleontologii sunt de părere că ar putea fi vorba chiar despre una dintre primele specii de dinozauri care au apărut în Jurassic, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei PLOS ONE.

Cei doi fraţi, Rob şi Nick Hanigan, au făcut descoperirea în 2014. Ulterior, cei doi s-au adresat paleontologilor de la Universitatea din Portsmouth care au confirmat că oasele aparţin unui dinozaur teropod, un grup de dinozauri carnivori din care făcea parte şi celebrul Tyrannosaurus rex, supranumit şi “spaima dinozaurilor”. Mai mult decât atât, dinozaurii din specia Dracoraptor hanigani au trăit într-un moment cheie din perioada de diversificare a speciilor de dinozauri de la începutul Jurassicului, conform unuia dintre autorii acestui studiu, Steven Vidovic, cercetător la Universitatea din Portsmouth. 

“Este un amestec ciudat de oase şi a fost o provocare să reconstituim modul în care arăta acest animal”, a declarat el pentru Live Science. 

Specia nou-descoperită a primit numele Dracoraptor hanigani sau “raptorul dragon hanigani”, după numele celor doi fraţi şi pornind de la dragonul simbol naţional al Ţării Galilor. Fraţii Hanigan au donat fosilele descoperite Muzeului Naţional al Ţării Galilor. 

Dinozaurii din specia D. hanigani au trăit în urmă aproximativ 201 milioane de ani şi erau prădători dar şi necrofagi. Fosila descoperită avea dinţii de doar 1 centimetru lungime, dar aceştia nu erau încă la dimensiunea maximă. O analiză a oaselor a determinat că exemplarul descoperit era un “adolescent” încă incomplet maturizat, majoritatea oaselor nefiind dezvoltate complet. 

Chiar şi la maturitate însă, D. hanigani era foarte mic prin comparaţie cu alte teropode ce au apărut mai târziu, aşa cum era Tyrannosaurus rex care avea 4 metri înălţime şi până la 12,3 metri lungime. D. hanigani măsura aproximativ 70 de centimetri înălţime şi respectiv 200 de centimetri lungime de la bot până în vârful cozii lungi pe care o folosea probabil pentru a-şi menţine echilibrul când era obligat să-şi modifice brusc direcţia în timp ce urmărea prada. 

Această descoperire este importantă pentru că se cunosc foarte puţine date despre primii dinozauri din Jurassic (perioadă de timp ce se întinde între acum 201,3 milioane de ani şi acum 145 de milioane de ani, la începutul Cretacicului). Această descoperire “ne oferă una dintre cele mai bune dovezi paleontologice de care dispunem din acea perioadă de timp”, a subliniat Vidovic. 

Există fosile de dinozauri dinainte de Jurassic, din Triassic (între acum 251 de milioane de ani şi acum 201,3 milioane de ani) ce au fost descoperite în Marea Britanie, însă această descoperire este foarte importantă şi în contextul marii dispariţii de la sfârşitul Triassicului ce a dus la pierderea a aproximativ 75% din biodiversitatea marină şi terestră. Acest fenomen de dispariţie în masă ar fi dus, conform paleontologilor, la diversificarea speciilor de dinozauri.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă