5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUn meteorit descoperit în Suedia poate oferi explicații despre apariția vieții pe...

Un meteorit descoperit în Suedia poate oferi explicații despre apariția vieții pe Terra

Un meteorit descoperit în orașul suedez Thorberg ar putea oferi oamenilor de știință informații despre modul în care a evoluat viața pe Pământ, informează BBC News.

În 2011, o echipă de cercetători, condusă de doctorul Birger Schmitz, a găsit o bucată dintr-un meteorit, de opt centimetri – Öst 65– care era diferit de toate cele 50.000 de exemplare existente în colecțiile din întreaga lumea. Recent, cercetătorii au descoperit că roca provine dintr-un asteroid implicat într-o coliziune cu un alt tip de meteorit, ciocnire care s-a petrecut acum 470 de milioane de ani.

Timp de cinci ani, ”obiectul misterios” a fost analizat de echipa doctorului Schmitz, pentru a stabili natura rocii. Testele au arătat că roca spațială datează de acum 470 de milioane de ani, când corpul-mamă a fost implicat, alături de un alt tip de meteorit, din clasa L-chondrite, într-o coliziune de mare magnitudine, în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Cele două tipuri de roci s-au desprins din corpurile-mamă în urma aceluiași impact, din aceeași perioadă, a explicat doctorul Schmitz.

De altfel, până să descopere rocile Öst 65, oamenii de știință au extras din sedimentele orașului Thorsberg cantități mari din rocile L-chondrite, care datează din paleozoic. În acea perioadă, emisfera nordică a Terrei se afla sub apă, iar formele de viață subacvatice, precum trilobiții (artropode marine), erau în plină evoluție.

Și roca Öst 65 le oferă cercetătorilor indicii despre formele de viață existente pe Terra la momentul impactului cu Pământul. Dr. Schmitz a calificat roca drept ”un meteorit dispărut”: ”Așa cum trilobiții au dispărut, în cele din urmă, așa s-a întâmplat și cu viețuitoarele apărute în urma impactului lui Öst 65”.

Dr. Schmitz le-a mai povestit jurnaliștilor și cum au ajuns să găsească inedita rocă: „Totul a început când muncitorii au început să arunce bucățile de gresie din carieră care aveau puncte negre. Colegul meu, Mario Tassinari, a aflat, i-a contactat pe proprietarii carierei și i-a rugat să se oprească. Prima fosila descoperită de noi se afla în ceea ce ei aruncaseră la gunoi!” 

Descoperirea din Suedia confirmă ipoteza conform căreia Pământul a fost ”bombardat” de ploi de meteoriți, de-a lungul erelor geologice, stimulând astfel apariția diferitelor ecosisteme.

Cele mai citite

Cătălin Cârstoiu exclude o retragere din cursa electorală

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat luni că este exclus să se retragă din cursa electorală, adăugând că el...

Sfinţirea capelei le oferă ocazia parlamentarilor de a reflecta la menirea lor, spune Ciucă

În Palatul Parlamentului a fost amenajată o capelă ortodoxă. Aceasta a fost inaugurată luni, 25 martie, iar Nicolae Ciucă susține că Patriarhia Română şi...

Îți dorești un birou impecabil? Alege accesorii și instrumente de birou personalizate

Biroul tău nu este doar un simplu spațiu de lucru. Este un loc în care petreci cel puțin 8 ore în fiecare zi. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă