21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUn munte va fi aruncat în aer pentru a face loc unui...

Un munte va fi aruncat în aer pentru a face loc unui telescop gigantic

Vârful unui munte de 3000 de metri din Chile va fi aruncat în aer joi pentru a face loc celui mai mare telescop optic şi infraroşu din lume, numit European-Extremely Large Telescope. (E-ELT)

Un milion de tone de piatră vor trebui detonate pentru a crea o suprafaţă plană pe care să poată fi contruit E-ELT. În centrul acestuia va sta o oglindă care are suprafaţa egală cu jumătatea unui teren de fotbal. Acest telescop va permite astronomilor să poată privi mai departe în spaţiu şi în mai mare detaliu decât până acum.

Explozia din Cerro Armazones din nordul Chile va avea loc între 17:30-19:30 BST și va fi transmisă în direct de către Observatorul European de Sud. Dr. Aprajita Verma, un cercetător al proiectului din echipa E-ELT din Marea Britanie, de la Universitatea din Oxford, a declarat: "Telescopul reprezintă un mare pas înainte în ceea ce privește dimensiunea – este mult mai mare decât orice altceva.

Odată ce muntele va fi nivelat va începe construcţia E-ELT-ului care va dura mai puţin de zece ani. Locul din mijlocul deşertului Atacama a fost ales pentru că are condiţii de observare aproape perfecte, cerul fiind lipsit de nori pe aproape tot parcursul anului.

Acest telescop va putea vedea naşterea stelelor şi galaxiilor în foarte mare detaliu. Ariditatea deşertului garantează şi faptul că vor fi foarte puţini vapori de apă care ar putea umbri vederea acestuia în spaţiu. Unul dintre cele mai complicate aspecte va fi crearea şi instalare oglinzii primare a telescopului care va avea 39 de metri lăţime.

Telescopul va fi compus din alte 798 de oglinzi hexagonale mai mici, fiecare de 1,4 metri lăţime şi mai puţin de 50 mm grosime. Această tehnologie va permite telescopului să ia de 15 ori mai multă lumină decât orice alt telescop optic şi să creeze imagini de 16 ori mai clare decât Telescopul Spaţial Hubble care orbitează deasupra Pământului.

Dr Aprajita Verma de la Universitatea din Oxford afirmă că: “ Ne va oferi o vedere asupra Universului mai bună şi mai adâncă. Vom putea să ne uităm direct la planete, să le vedem atmosfera şi chiar să ne uităm după semne de viaţă. Acest telescop va fi atât de puternic încât va putea colecta atât de multă lumină încât să poată vedea limita observabilă a universului, imediat după Big Bang când s-au născut primele stele şi s-au format primele galaxii."

Cele mai citite

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Cum alegi mobila de dormitor: Ghid complet pentru o amenajare eficientă și confortabilă

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din casa ta. Este locul unde petreci o mare parte a timpului, unde te odihnești și...
Ultima oră
Pe aceeași temă