11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn test de sânge poate depista depresia

Un test de sânge poate depista depresia

Un nou test sangvin contra depresiei a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă din oraşul american Chicago, care au descoperit că această afecţiune determină o creştere spectaculoasă a concentraţiilor unor substanţe chimice din sânge, informează Mediafax.

Cercetătorii speră că invenţia lor va grăbi şi va scurta procesul de diagnosticare a bolii şi va duce la dezvoltarea unor noi tratamente.

În prezent, depresia clinică are nevoie de câteva luni pentru a fi diagnosticată cu certitudine, întrucât medicii încearcă mai întâi să îşi dea seama dacă pacientul are într-adevăr acea boală sau dacă acesta doar experimentează anumite sentimente naturale de tristeţe, cauzate de un eveniment tragic.

Savanţii de la Universitatea Northwestern din Chicago spun că au identificat nouă substanţe chimice în sânge, ale căror concentraţii cresc spectaculos în timpul episoadelor de depresie.

Ei au creat un test sangvin care măsoară concentraţiile a trei dintre acele substanţe chimice pentru a diagnostica depresia.

Cercetătorii au măsurat concentraţiile chimice din sângele a 32 de pacienţi diagnosticaţi deja cu depresie severă şi le-au comparat cu datele provenind de la 32 persoanele care nu sufereau de depresie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că boala ar putea fi de natură genetică, întrucât oamenii predispuşi cel mai mult la depresie sunt aceia care au un astfel de istoric medical în familie.

În 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că depresia reprezintă cea mai mare cauză de dizabilitate din lume după durerile de spate, însă este adeseori trecută cu vederea de medici şi, din acest motiv, doar o parte dintre pacienţi primesc tratament.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă