11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUnui bărbat cu calviție i-a crescut părul după ce a luat medicamente...

Unui bărbat cu calviție i-a crescut părul după ce a luat medicamente pentru psoriazis

Cercetătorii de la Școala de Medicină de la Universitatea Yale au raportat un caz al unui bărbat care nu avea niciun fir de păr pe tot corpul, deoarece suferea de o boală numită alopecia universalis, căruia i-a crescut păr pe tot capul după ce a luat medicamente pentru a-și trata psoriazisul în plăci, o boală destul de comună de piele.

Bărbatul de 25 de ani nu avea păr decât pe câteva zone ale capului unde avea psoriazis. Acesta a fost tratat cu citrat de tofacitinib, un medicament folosit în general pentru a trata artrita reumatoidă și psoriazul. Medicamentul a făcut ca bărbatului să îi crească păr pe cap, sprâncene, gene și la subraț.

Medicamentul s-a dovedit a fi eficient în inversarea alopecia areata, o formă mai puțin severă de alopecie, la șoareci.

"Rezultatele acestea sunt exact aşa cum speram" a spus Dr. Brett A. King, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Yale. "Este un pas uriaş înainte pentru tratarea pacienţilor cu această boală. Chiar dacă este doar un singur caz, am anticipat succesul tratamentului la acest bărbat bazându-ne pe ce ştim despre această boală şi despre medicament. Credem că aceste rezultate ar putea fi duplicate şi la alţi pacienţi şi plănuim să verificăm."

Conform lui King, medicamentul a cauzat creşterea părului prin "oprirea atacului sistemului imunitar asupra foliculelor de păr aşa cum este determinat de boală" şi nu au fost niciun fel de efecte secundare. În timp ce medicamentul a cauzat creşterea părului, nu a fost foarte eficient în tratarea psoriazisului.

Gary Sherwood, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Naţionale de Alopecia Areata, a declarat că este încurajat de rezultatele cercetătorilor de la Yale, "Chiar dacă rămânem optimişti, vrem să reamintim comunităţii care suferă de alopecia areata că acesta este doar un studiu preliminar şi că efectele medicamentului au fost studiate doar pe un singur individ." Acesta a rugat cercetătorii să îşi continue studiile şi este încântat de testările care vor începe la Universitatea Columbia în această vară. King speră să poată testa o cremă de tofacitinib ca tratament pentru alopecia areata.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă