22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialViaţa pe Marte, eradicată de un conflict nuclear?

Viaţa pe Marte, eradicată de un conflict nuclear?

O echipă internaţională a publicat rezultatele analizei unui meteorit marţian căzut în 2011 în deşertul -marocan: acesta ar conţine „urme de activitate biologică“. În urmă cu câteva zile, fizicianul american John Brandenburg, -profesor în fizica plasmei şi fost consultant pentru  Comandamentul american de apărare spaţială (Space Missile Defense Command), afirma că a existat viaţă pe Marte în trecut, dar a dispărut ca urmare a folosirii armei-nucleare de către civilizaţii extraterestre.

Planeta Marte suscită de multă vreme numeroase teorii, în special când -este vorba despre potenţiala viaţă care ar fi existat într-o perioadă. Până acum, nici o evidenţă absolută nu a putut fi găsită şi, chiar de pe Marte, diferitele sonde şi roboţi exploratori nu au oferit -dovezi că pe Planeta Roşie au existat cândva organisme vii, deşi este absentă şi dovada contrarie. Se ştie că există apă lichidă și în unele locuri, cum a demonstrat robotul Curiosity, un cockteil chimic de elemente -utile vieţii şi chiar molecule organice -clorate simple dar  încă nimic despre viaţă propriu-zis.
Fizicianul american dr. John Brandenburg, autor al cărţii „Dead Mars, Dying Earth” (Marte mort, Terra muribundă), sugerează că Marte a cunoscut civilizaţii care ar fi dispărut din cauza unui război nuclear. Poate teoria produce zâmbete, dar omul de ştiinţă afirmă că deţine dovezi şi se pregăteşte să le publice în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. International Business Insider a publicat extrase din studiul lui Brandenburg, care nu este la prima teorie de acest gen. În urmă cu două decenii el a susţinut „Ipoteza cydoniană”, sugerând că Marte a fost în trecut la fel de populată ca Terra şi a găzduit civilizaţii inteligente.

Concret, el crede că Planeta Roşie a cunoscut cel puţin două civilizaţii marţiene umanoide – Cydonia şi Utopia. Acestea au fost spulberate în foarte scurt timp de evenimente nucleare majore, declanşate de altă civilizaţie. Evenimente care au lăsat urme, fizicianul evocând în special proporţia crescută de xenon-129, descoperit în atmosfera planetei Marte. 

O proporţie mult mai crescută decât cea găsită pe Terra sau la nivelul Soarelui. Or, acest izotop  este produs prin dezintegrarea elementelor radioactive. Un asemenea nivel de izotopi a fost înregistrat pe Terra după accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl. De asemenea, el subliniază prezenţa crescută de uraniu şi thoriu la suprafaţa planetei Marte, detectate de sonda Odyssey.
Într-un document prezentat la reuniunea anuală din toamna lui 2014 a Prairie Section of the American Physical Society din Monmouth, Illinois, el a confirmat că atacurile nucleare străine  au cauzat aspectul de astăzi al planetei Marte. „Marea cantitate de izotopi nucleari în atmosfera lui Marte seamănă cu cea produsă de testele cu bomba cu hidrogen pe Terra”.Unii oameni de ştiinţă au convenit că explozii nucleare au distrus viaţa pe Marte, dar nu sunt de acord cu teoria lui Brandenburg că atacurile nucleare au fost lansate de extratereştri. Ar putea fi vorba de o reacţie nucleară progresivă şi naturală, estimează dr. David Beaty de la Jet Propulsion de la NASA.Brandenburg, fost consultant pentru apărarea spaţială antirachetă, deţine în prezent postul de cercetător la Orbital Technologies din Madison, Wisconsin.

Meteoritul din Tissint

Un studiu publicat miercuri în revista „Meteoritics&Planetary Science” de o echipă internaţională (Elveţia, Germania, China şi Japonia) ar putea schimba datele. Aceşti cercetători au analizat un meteorit căzut în deşertul marocan la 18 iulie 2011, în faţa unor martori. Unele fragmente ale acestui obiect numit „Meteoritul din Tissint”, după numele localităţii apropiate, au fost recuperate de beduini şi studiate apoi de specialişti, care au găsit în cavităţi materie carbonată. După analizarea urmelor de carbon prezente în interior, ei estimează că „rezultatele pledează pentru o origine biologică a acestor incluziuni”, ca urmare a „unei infiltrări a unui lichid bogat în materie organică în fisurile rocii când aceasta era încă pe Planeta Roşie”.  

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă