23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: "Luna Sângerie", cea mai scurtă eclipsă de Soare din acest secol

VIDEO: “Luna Sângerie”, cea mai scurtă eclipsă de Soare din acest secol

O eclipsă totală de Lună va avea loc sâmbătă şi va fi vizibilă doar de pe coastele Oceanului Pacific şi din Australia, dar, potrivit specialiştilor NASA, faza de totalitate a fenomenului astronomic va dura aproximativ cinci minute și va fi cea mai scurtă eclipsă de lună din acest secol. Fenomenul este cunoscut în astronomie și nu numai ca “Luna Sângerie”, informează Mediafax.

Eclipsa totală de Lună, care va da naştere fenomenului optic numit “Lună sângerie”, având în vedere culoarea discului satelitului Terrei, va avea loc sâmbătă, în intervalul 09.01 GMT (12.01, ora României) – 14.59 GMT (17.59, ora României). Eclipsa va fi vizibilă în regiunea Oceanului Pacific, pentru locuitorii din Australia, Japonia, China, Asia de Sud-Est şi coasta de vest a Americii, care vor putea observa cum Luna devine roşiatică, informează space.com.

Într-un videoclip publicat recent de NASA, Agenţia spaţială nord-americană descrie evenimentul astronomic ca fiind cea mai scurtă eclipsă totală de Lună din acest secol, faza de totalitate durând 4 minute şi 43 de secunde.

Există două tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia acesteia faţă de conul de umbră al Pământului: în penumbră sau penumbrale – care pot fi totale sau parţiale şi sunt observate mai ales de astronomi, pentru că nu provoacă modificări importante ale aspectului Lunii, ci doar o uşoară modificare a culorii -, umbrale, când Luna intră în conul de umbră al Terrei parţial – dând naştere unei eclipse parţiale – sau total – când tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă