11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cum dorm astronauții în spațiu

VIDEO. Cum dorm astronauții în spațiu

Zi de zi, cosmonauții de pe Stația Spațială Internațională au sarcini foarte dificile, care necesită multă concentrare, iar îndeplinirea lor nu ar fi posibilă dacă NASA nu ar fi instiuit un program strict de somn pentru ei: 8.5 ore de dormit din cele 24 petrecute zilnic pe stație, scrie Business Insider

În ciuda programului strict al NASA, mișcarea ISS și lipsa gravitației poate să dezechilibreze organismul cosmonauților. Astfel, pentru a stabili un program normal de somn într-un loc în care nu există gravitate, NASA a calculează timpul în funcție de ora GMT (Greenwich Mean Time).

Stația Spațială Internațională orbitează în jurul Pământului cu 27.600 de kilometri pe oră și face înconjurul planetei noastre într-o oră și jumătate. Acest lucru înseamnă că soarele răsare de 16 ori în 24 de ore și astfel, este o nouă zi pe ISS la fiecare 90 de minute.

Membri echipajului dorm în niște spații înguste, intitulate ”păstăi pentru somn”. După ce se pun în paturile lor, astronauții sunt legați cu o centură de perete sau de tavan, altfel riscă să plutească prin Stație. 

Masrha Ivins, astronaut pensionat, care a petrecut 42 de zile în spațiu în cinci misiune diferite, a povestit că sacul de dormit are niște găuri care le permite să scoată mână afară, suficient cât să tragă fermoarul până sus. Pe urmă cosmonauții se fac ”comozi” prin a strânge centura în jurul lor.

În ceea ce privește pernele, Ivins a declarat că nu toți cosmonauții au nevoie de una, însă pentru a-și relaxa gâtul ea a folosit o pernă din spumă. ”Îți pui capul pe pernă și pe urmă te prinzi cu centura de ea”, a spus Ivins.

Un reporter din Marea Britanie a relatat că un astronaut rus a preferat să doarmă fără sac de dormit sau în spațiul care i-a fost destinat. Colegii lui l-au urmărit, după ce a adormit, în timp ce plutea prin Stația Internațională, dormind buștean. 

În ciuda programului strict al NASA și al încercărilor de a-i face să se simtă confortabili, majoritatea astronauților nu reușesc să doarmă opt ore. Unii cosmonauți au argumentat că și corpul lor se simte mai puțin obosit în acel mediu și poate de aceea are nevoie și de mai puțin somn.

Până în 2011, NASA obișnuia să îi trezească pe cosmonauți cu melodia lor preferată, însă programul a fost anulat și, în prezent, cosmonauții se trezesc cu ajutorul banalului ceas deșteptător. 

Sursa: Youtube/ Canadian Space Agency

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă