12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Roboții americani, învățați să gătească cu ajutorul tutorialelor de pe Youtube....

VIDEO: Roboții americani, învățați să gătească cu ajutorul tutorialelor de pe Youtube. Vezi cum arată un robot Masterchef

Robotica este și va fi încă mulți ani un domeniu fascinant pentru cercetători. Când trebuie să predai unor roboți și să-i înveți să facă lucruri, sunt câteva aspecte care fac diferența între modul în care învață un om și o mașină. O persoană adultă, de exemplu, știe ce vrei să spui când exprimi propoziția "Am nevoie de o ceașcă".

Un robot în schimb trebuie să fie învățat când trebuie să se întoarcă, când să se ducă la dulap, când și de ce să-l deschidă, cum să manevreze farfuria, sticla de vin sau ceașca de cafea.

De la această provocare au plecat cercetătorii de la Universitatea din Maryland de la Institutul pentru Studii Avansate, care testează noi moduri prin care roboții să fie determinați să învețe, iar unul dintre acestea este canalul Youtube, potrivit cnet.com.

Pornind de la întrebarea – Cum se poate programa un robot, astfel încât acesta să poată intui că are în față un pahar din plastic, o sticlă de vin și o cană de porțelan?

Practic, mai mulți ingineri din cadrul departamentului de cibernetică au testat mai multe tutoriale de gătit pe care le-au oferit roboților pentru vizionare. Testele au fost mulțumitoare. Prin vizionarea acestor videoclipuri, roboții americani au ajuns să fie capabili să învețe o serie complicată de mișcări de prindere și manipulare de diverse obiecte de gătit,  prin observarea unor clipuri de pe Youtube.

Roboții utilizează mai multe sisteme de cheie, prin care decodifică semnalul vizual primit. Practic, cu ajutorul computer vision și prin intermediul a două sisteme de recunoaștere diferite, robotul înregistrează procesul vizual și modul în care prezentatorul apucă ceva. În urma unor procese de inteligență artificială, roboții stochează aceste informații.

Momentan, tot conceptul se află în faza de teste dar modulul de recunoaștere a gesturilor precum prindere sau debarasare a avut o precizie medie de 77 la sută. Pentru modulul de recunoaștere a obiectului, robotul a atins o precizie medie de 93 la sută. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă