15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Rusia vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030

VIDEO: Rusia vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030

Rusia a anunţat că doreşte să trimită echipaje umane pe Lună până în 2030 şi că va continua să susţină, alături de NASA, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), până în 2024, cu patru ani mai mult decât fusese de acord anterior, potrivit Mediafax.ro.

Roscosmos a anunţat că va lansa misiuni umane spre Lună după ce îşi va reporni programul de explorare a satelitului natural al Terrei cu o misiune fără echipaj uman. Informaţia apare la trei ani după ce un document secret al agenţiei ruse, ajuns în presă, sugera că o misiune umană pe Lună este în planurile Rusiei.

Anunţul Roscosmos reprezintă primul termen limită setat de Moscova referitor la planurile de explorare spaţială, Rusia sperând să reînvie gloria din primii ani ai cursei spaţiale, când savanţii ei au învins Statele Unite ale Americii, trimiţând primul om, Iuri Gagarin, în spaţiul cosmic, în 1961.

Barack Obama a anunţat anterior că Statele Unite ale Americii intenţionează să trimită un echipaj uman pe Marte până în 2030. Un purtător de cuvânt al Roscosmos a declarat: "În preajma anului 2030, planul nostru este de a trece la misiuni umane spre Lună". Agenţia spaţială rusă a anunţat, de asemenea, că va continua să colaboreze cu NASA în ceea ce priveşte ISS până în 2024, când speră să îşi construiască propriul avanpost orbital.

Roscosmos a anunţat că scopul propriei staţii spaţiale este de furniza Rusiei "acces garantat către spaţiul cosmic". Oficiali ai administraţiei de la Kremlin au declarat, anul trecut, că Rusia ar putea opri finanţarea ISS în 2020, în contextul relaţiilor tensionate cu Statele Unite ale Americii, din cauza sancţiunilor impuse în urma conflictului din Ucraina. Cooperarea spaţială extinsă între Washington şi Moscova a fost supusă unor noi presiuni după ce Statele Unite au interzis exporturile de produse tehnologice către Rusia.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă