19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Stelele "cântă" și "vorbesc" prin sunete pe care omul nu le...

VIDEO: Stelele “cântă” și “vorbesc” prin sunete pe care omul nu le poate percepe

Descoperire revoluționară făcută la Universitatea din York, departamentul de Fizică Aplicată.  Mai mulți cercetători au  determinat că stelele "cântă" și că "vorbesc" în Univers, dar o fac la o frecvență atât de mare încât nu poate fi perceput de urechea umană. De fapt, niciun organism viu de pe pământ n-ar suporta o astfel de frecvență, potrivit sciencedaily.com.

Fizicienii, ca să reușească să „asculte", au folosit un dispozitiv laser sofisticat și au generat o țintă din plasmă care imită structura aflată în Univers. La o trilionime de secundă după ce laserul atins plasma, aceasta curge rapid din zona cu densitate mare în regiuni cu densitate mică, generând o serie de pulsații, ca un sunet.

Dr John Pasley, unul dintre coordonatorii proiectului, a declarat că sunetul generat era la o frecvență atât de mare, încât nu există instrument sonor pentru a-l măsura.  Unda fonică are o frecvență de aproape un trilion de herți, cu 6 milioane de ori mai mare decât nivelul maxim care poate fi receptat de către orice organism viu.

„Practic, când se acumulează materie nouă, stelele ar putea genera sunete ca cel identificat de noi în laborator. Putem extrapola și să spunem că stelele pot "cânta", pot "vorbi", dar nu le va auzi nimeni niciodată pentru că sunetul nu se propagă în spațiu”, a explicat cercetătorul.

Tehnica folosită pentru a calcula în laborator frecvențele sonore seamănă cu cea folosită de poliția rutieră în implementarea radarelor.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă