15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Pământul, ”bombardat” timp de milioane de ani, după exploziile unor supernove

VIDEO. Pământul, ”bombardat” timp de milioane de ani, după exploziile unor supernove

Pământul a fost ”bombardat” cu radiații câteva milioane de ani, după explozia mai multor supernove, arată două noi studii, publicate în revista ”Nature”, relatează BBC.

Astfel, unul din studii analizează modul în care rămășițe ale supernovelor au ajuns pe Terra, în urma exploziilor – după ce oamenii de știință au descoperit urme de fier radioactiv (Fe60) pe fundul oceanelor Indian, Pacific şi Atlantic, iar un al doilea studiu încearcă să stabilească ce supernovă a explodat în apropierea Pământului, împrăștiind izotopii radioactivi.

Perioadele în care Pământul a fost ”bombardat” cu radiații, analizate de cele două echipe de savanţi, nu coincid, însă, cu nici un eveniment de extincţie în masă petrecut pe Terra. Cercetătorii spun că locurile în care au explodat respectivele stele nu au fost chiar atât de aproape de Pământ, încât să dezlănţuie o catastrofă, însă au influențat clima și modul în care a evoluat viața pe planeta albastră.

O echipă de cercetători germani, condusă de Dieter Breitschwerdt, de la Institutul de Tehnologie, Germania, a studiat mai mulţi ani o aşa-numită "bulă" de gaz fierbinte, care înconjoară sistemul solar şi a cărei mărime măsoară 600 de ani-lumină. Zona respectivă este alcătuită din resturile a peste zece supernove, care au explodat în apropiere. În urma acestui studiu, savanţii au putut identifica supernovele care au explodat în apropierea Terrei – cât de mari au fost, când s-au stins și unde. Explozia cea mai apropiată de Pământ a avut loc acum 2,3 milioane de ani, iar următoarea, ca distanţă, s-a petrecut cu 1,5 milioane de ani în urmă.

Cel de-al doilea studiu a fost realizat de o echipă de oameni de știință australieni. Ei au descoperit urme de izotopi radioactivi în 120 de locuri de pe fundul Oceanelor Indian, Pacific şi Atlantic. După analizarea izotopilor, savanţii au putut stabili care a fost evoluţia geologică a Pământului timp de 11 milioane de ani şi când au ajuns pe scoarța terestră izotopii radioactivi: între 1,5 şi 3,2 milioane de ani în urmă.

Fizicianul australian Anton Wallner, de la Universitatea din Canberra, care a condus al doilea studiu, a explicat că existența unor resturi de stele împrăştiate de-a lungul a 1,5 milioane de ani arată că a fost vorba de o serie de supernove care au explodat. Echipa sa a găsit în trecut urme de fier 60, datând de acum 6,5 şi 8,7 milioane de ani, dar descoperirile recente se potrivesc cu studiul savanţilor germani.

Astfel, oamenii de știință pot afirma acum că exploziile stelare din apropiere au putut declanşa schimbări importante în evoluţia vieţii pe planeta noastră, ipoteză lansată și în trecut, dar fără a putea fi susținută de prea multe argumente.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă