15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Un student român a inventat proteza din plastic pentru mâini cu...

VIDEO: Un student român a inventat proteza din plastic pentru mâini cu ajutorul unui imprimante 3D

Un masterand din Cluj-Napoca a construit trei imprimante 3D cu care vrea să realizeze o proteză din plastic pentru mână. El a făcut deja un prototip, care trebuie îmbunătăţit, iar apoi vrea să vândă protezele atât în România, cât şi în foste sau actualele zone de conflict, cu doar 150 de euro, în condițiile în care o proteză pentru mâini pleacă de la 500 de euro, iar prețul urcă și mai mult în funcție de complexitate, potrivit Mediafax.

Eugen Guţiu are 27 de ani şi este masterand al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) și a reuşit să construiască, de la zero, trei imprimante 3D cu care printează diverse obiecte din plastic.

"Imprimanta 3D printează obiecte din plastic strat cu strat, fiecare strat măsurând 0,25 milimetri. Se face întâi exteriorul, după care se umple interiorul. Construirea primei imprimante a durat şase luni, a fost mai complicată calibrarea, iar la celelalte a durat mai puţin. Piesele le-am comandat din Hong Kong şi China, modelul fiind luat de pe un site specializat.

Am construit imprimantele de la zero. Cu aceste imprimante vreau să aduc ceva nou pe piaţă, să fac lumea să înţeleagă că există ceva mai bun decât un strung sau o freză. Se pot printa piese complexe din plastic la un preţ redus, cum ar fi jucării, logo-uri pentru firme, vaze de flori, mici obiecte decorative din plastic, suporturi pentru cărţi de vizită", explică Guţiu.

Imprimanta are o cutie cu soft-ul, apoi vine partea de alimentare, compusă din două surse de calculator, cinci motoare de mici dimensiuni, cabluri, curele de precizie, o placă având o rezistenţă care se încălzeşte la peste 100 de grade şi unde, practic, se printează produsele de plastic. De asemenea, ea dispune de un mic ecran unde se afişează informaţii legate de procesul de producţie, temperatura, viteza şi durata procesului de realizare a produsului. Pe placă pot intra câte şase obiecte de mici dimensiuni.

Eugen Guţiu vrea ca, până la sfârşitul anului, să ajungă la construirea a 15-16 imprimante 3D, de două tipuri, unele mai mici, cu care poate să realizeze diverse obiecte din plastic, cu lăţime de 18 centimetri şi o înălţime de 10 centimetri, şi altele mai mari, capabile să printeze obiecte de 45 de centimetri înălţime şi maximum 19 centimetri lăţime. "Imprimanta mare are o rezoluţie de 40 de microni, ceea ce înseamnă o precizie foarte mare.

Materia primă folosită – plasticul – este adusă din Lituania", spune clujeanul. Visul lui este să realizeze, peste doi ani, o proteză de mână pentru persoane invalide, care va trebui brevetată şi pentru care a realizat un prototip. Speră ca proteza să o poată vinde la un preţ cât mai mic, de circa 800 de lei, astfel încât persoanele care şi-au pierdut o mână să îşi poată permite să o cumpere. Preţul estimat este jumătate din cel practicat acum pe piaţă pentru o astfel de proteză.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă