15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO&FOTO: Ce material este mai dur decât diamantul și mai rezistent decât...

VIDEO&FOTO: Ce material este mai dur decât diamantul și mai rezistent decât pânza de păianjen de 100 de ori

Cercetătorii americani au făcut o descoperire care va revoluționa scara de duritate Mohs, unde diamantul are valoarea 10. Motivul ? S-a descoperit că dinții unei specii de moluște sunt mai duri decât diamantul și mai rezistenți decât pânza de păianjen, potrivit Washington Post.

Din păcate, noul material natural se găsește într-un loc mai puțin accesibil și nu se poate prelucra din cauza dimensiunilor micronice. Dinții melcului marin din specia Limpet sunt poziționați pe o radulă, un picior pe care molusca se lipește cu el de pietre. Acești dinți au rolul de a aduna algele de pe suprafețele pietrelor și sunt făcuți din cel mai dur material natural din lume. Materialul e atât de dur încât nu există, până în prezent, un echivalent numeric pentru el.

Pentru a se examina mai atent acești dinți, o mostră de 100 de ori mai subțire decât un fir de păianjen a fost analizată. La microscop s-a descoperit că în interiorul acelui fir s-a identificat o moleculă de minerală marină denumită ”goethită”,cu o structură indestructibilă. Practic, dacă am păstra proporțiile, un pahar din sticlă de goethită, chiar dacă ar fi aruncat din spațiu pe Pâmânt nu s-ar sparge.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă