10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecial(P) 3 tipuri de vin sec și mâncărurile potrivite lor

(P) 3 tipuri de vin sec și mâncărurile potrivite lor

Orice masă poate fi îmbunătățită dacă îi alături vinul potrivit. Ca să-ți dai seama dacă gustul mâncării și al vinului se potrivesc, trebuie să fii atent la aroma și intensitatea vinului. Ideal este ca vinul să completeze mâncarea.

Vinurile seci sunt vinuri care au un conținut de zaharuri scăzut, până la 4g/L. Acestea, în funcție de soiul strugurilor, se asociază cu o mulțime de mâncăruri, însă nu se alătură niciodată deserturilor. Iată 3 tipuri de vin sec și câteva rețete care vor scoate în evidență aromele lor.

             

Vin roșu sec – Merlot

Merlot este un vin roșu, iar în funcție de terroir poate prezenta un corp mediu,corpolent sau chiar puternic, caracteristică ce îi oferă posibilitatea de a fi asociat cu o gamă largă de mâncăruri. Se potrivește cu vânat, carne albă de pasăre sau carne roșie de porc, cu brânzeturi puternice, cu ierburi aromate precum rozmarin, oregano, salvie și cu mâncăruri tradiționale precum sarmalele. Merlot-ul este alegerea perfectă pentru pui la cuptor cu cimbru, spaghete Bolognese, tocană din carne de vită.

Vin roșu sec – Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon este un vin roșu bogat în arome fructoase. Este un vin care se potrivește cu mâncăruri cu arome îndrăznețe, părecum brânzeturi iuți și înțepătoare, vânat, ardei roșii picanți, ceapă, usturoi etc. Pentru o cină care să impresonieze familia, prietenii sau colegii de muncă, încearcă un Cabernet Sauvignon alături de preparate precum coaste de porc la grătar, cotlet de miel cu rozmarin, miel la cuptor cu rozmarin, tocăniță de vită sau porc.

Vin alb sec – Muscat Ottonel

            Muscat Ottonel sec este un vin alb, aromat, cu tente fructoase și vegetale, ideal pentru preparatele bucătăriei asiatice și indiene. Este un vin care se asorteză cu fructele de mare, carnea de pasăre, brânzeturi proaspete, sărate și acide, nuci și alune precum și cu ierburi proaspete precum busuioc, coriandru, mărar etc. Muscat Ottonel este o alegere perfectă pentru a fi servit la aperitive alături de platouri cu mezeluri crud-uscate sau alături de șuncă condimentată, ori asociat meniului principal din fructe de mare, somon, friptură de curcan.

Cum se obține vinul sec

Vinul se obține în urma fermentației alcoolice, proces prin care drojdia transformă zaharurile în alcool. În procesul de fermentație, cu cât mai mult zahăr este transformat în alcool, cu atât vinul va fi mai sec. Pentru vinul alb sec, toată cantitatea de zaharuri din must fermentează, astfel încât la final, cantitatea maximă de zaharuri rămasă nu depășește 4g/l. De asemenea, se recomandă maturarea 6-12 luni. În cazul vinului roșu sec maturarea vinurilor 6-12 luni este aproape obligatorie. Uneori oenologii pot opta și pentru învechirea în baric, care se face pentru cel puțin 6 luni. Vinul roșu se servește la o tempertaură de 16-18 grade.

Poți încerca vinurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Muscat Ottonel din gama superpremium Egregio de la Vincon. Merlot-ul și Cabernet Sauvginon sunt obținute prin maturarea în baric timp de 6 luni, urmat de învechire în sticlă 24 de luni. Muscat Ottonel, vin premiat cu Medalii de Argint la I.W.C.B. 2013 si C.N.V. Bachus 2013, este învechit minim 12 luni în sticlă. Te-ai hotărât că vrei să încerci un sortiment de vin din gama Egregio? Le poți căuta în hypermarketurile Carrefour, Kaufland, Metro și Selgros. 

Cele mai citite

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...

Ludovic Orban atacă dur rocada candidaţilor PSD şi PNL: se schimbă precum șosetele

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, luni seară, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
Ultima oră
Pe aceeași temă