10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialA fost publicat ghidul dietetic

A fost publicat ghidul dietetic

Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi și zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat de guvernul federal și care stabilește pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Astfel, ghidul recomandă ca adulții să consume mai puțin de 10% din caloriile zilnice din adaosul de zahăr în produse alimentare preparate și în sucuri.

Aceștia ar trebui să limiteze, de asemenea, la mai puțin de 10% consumul de grăsimi saturate, potrivit documentului elaborat de United States Department of Agriculture (USDA) și US Department of Health and Human Services (HHS).

Se estimează că americanii consumă acum, în medie, 13% din calorii din adaosul de zahăr. Consumul de sare nu ar trebui să depășească 2300 de miligrame pe zi, iar americanii ar trebui să mănânce mai puțină carne roșie și prelucrată și să opteze pentru fructe și legume.

Citeşte şi: Vom slăbi mai uşor în viitor – ce noi diete pregătesc specialiştii

Acest ghid alimentar, care este publicat o dată la cinci ani, reflectă în mare măsură recomandările făcute la începutul anului 2015 de către un grup de experți independenți numiți de guvern și care au făcut obiectul unui protest al companiilor agroalimentare precum Coca-Cola.

Acest document este publicat în timp ce administrația președintelui Barack Obama încearcă să combată obezitatea din această țară, care afectează mai mult de o treime din adulți și 17% din copii. În total mai mult de două treimi din americani sunt supraponderali sau obezi.

“Protejarea sănătății americanilor trebuie să includă instrumentele necesare pentru a le permite să facă alegeri alimentare sănătoase în viața de zi cu zi”, a declarat într-un comunicat ministrul Sănătății, Sylvia Mathews Burwell.

“Este mai ușor să avem un regim alimentar sănătos, cu accent pe mici modificări asupra a ceea ce mâncăm și ce bem”, a adăugat ea.

Aproximativ jumătate din adulți suferă cel puțin de o boală cronică ce poate fi prevenită legată de dieta inadecvată și de lipsa activității fizice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și unele tipuri de cancer, potrivit autorităților din domeniul sănătății.

Studiile au arătat o relație între ratele ridicate ale obezității și anumite alimente sau băuturi cu zahăr, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat în luna octombrie un raport care include carnea procesată – în principal mezelurile – în categoria agenților “canceroși pentru om”. 

Citeşte şi: Dieta de recuperare după Sărbători – recomandările specialistului

În plus, noul ghid alimentar confirmă dovezile științifice în creștere conform cărora consumul de alimente bogate în colesterol, cum ar fi ouăle sau creveții, ar avea un efect de reducere a nivelului acestei substanțe în sânge.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă