8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAlcoolul ucide o persoană la fiecare 10 secunde

Alcoolul ucide o persoană la fiecare 10 secunde

3,3 milioane de oameni mor în fiecare an pe plan mondial din cauza consumului exagerat de alcool.

Consumul de alcool are efecte negative asupra a peste 200 de maladii, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 5,9% din totalul deceselor din lume cauzate de boli infecțioase, accidente de circulație, omucideri, maladii cardiovasculare, diabet sunt asociate cu consumul de alcool în fiecare an. Bărbații sunt mult mai afectați de aceste consecințe, 7,6% din populația masculină a globului, în timp ce doar 4% din femei se confruntă cu efectele negative ale alcoolului.

„Acest lucru înseamnă un deces la fiecare 10 secunde“, a declarat medicul Shekhar Saxena, director al Departamentului de sănătate mintală şi abuz de substanțe psihotrope din cadrul OMS.

Astfel, în 2012, folosirea nocivă a alcoolului a ucis 3,3 milioane de persoane în lume, în comparație cu 2,5 milioane de decese în 2005, dar OMS a precizat că cele două cifre nu sunt în realitate comparabile, întrucât metodologia de calcul a variat, la fel ca populația mondială şi repartiția cauzelor mortalității.

Totuşi, OMS deplânge lipsa de acțiune a autorităților în această perioadă, în special în domeniul prevenției. Situația ar trebui să se înrăutățească, pe măsură ce țările cu populații mari vor beneficia de o creştere a nivelului de viață. Astfel, deşi țările bogate (Statele Unite şi Europa Occidentală) rămân cei mai mari consumatori de alcool, consumul de alcool a crescut – mai ales în ultimii ani – în India şi în China, în timp ce acesta a rămas stabil în țările din cele două Americi, Europa şi Africa.

Potrivit estimărilor OMS, consumul anual de alcool din China va creşte până în 2025 la 1,5 litri de persoană.

17 litri de alcool pur de persoană

Conform acestui raport, în 2010, cele mai mari consumatoare de alcool au fost Rusia, țările din Europa de Est, Portugalia, urmate de majoritatea țărilor din UE, Canada, Australia şi Africa de Sud. În 2012, consumul mondial era de 6,2 litri de alcool pe persoană (în vârstă de peste 15 ani). Dar, dacă se ține cont de faptul că jumătate din populația mondială nu a consumat alcool în ultimele 12 luni, acest lucru înseamnă că în rândul băutorilor de alcool consumul a ajuns la „17 litri de alcool pur, echivalentul a 45 sticle de whisky sau 150 sticle de vin, ori peste 1.000 de halbe de bere“, a spus Shekhar Saxena.

Un sfert din consumul de alcool scapă controlului autorităților, dar acest procent este mult mai ridicat în țările în care consumul de alcool este interzis sau rău văzut în societate, ca în țările din estul Mării Mediterane sau în statele din Asia de Sud-Est. Or, alcoolul produs ilegal prezintă numeroase pericole pentru sănătate din cauza toxicității sale, potrivit experților.

Jumătate din consumul oficial de alcool din lume se realizează sub forma băuturilor spirtoase. Pe locurile următoare se află berea (34,8%) şi vinul (8%). Potrivit OMS, 48% din populația mondială nu a băut niciodată alcool, iar abstinența este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților.

De altfel, 11,7% dintre persoanele între 15 şi 19 ani consumă alcool în cantități exagerate, episodic, comparativ cu 7,5% din restul populației.

OMS s-a declarat deosebit de îngrijorată în legătură cu creşterea, în special în țările bogate, a acestor „binge drinking“ (consum excesiv de alcool), pe care experții le definesc ca pe o ingerare a cel puțin 4 shot-uri de vodcă într-o perioadă foarte scurtă de timp. În pofida acestor îngrijorări, OMS refuză să facă recomandări despre limita acceptabilă în privința consumului de alcool. Totul depinde de modul în care acesta este consumat, dar şi de starea de sănătate a fiecărui consumator.

Shekhar Saxena spune că un consum moderat de alcool poate fi benefic pe plan cardiovascular la anumite persoane, însă daunele provocate de alcool stării de sănătate, de o manieră generală, sunt mult mai mari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă