Un studiu realizat de cercetători americani atribuie cuprului calităţi legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii şi ficat, care conţin din plin acest element, anunță, luni, metronews.fr citat de Agerpres.
Cuprul este un oligoelement cu multe faţete: el ajută în lupta împotriva infecţiilor, întărind sistemul imunitar, intervine în mineralizarea oaselor, în absorbţia de fier şi formarea globulelor roşii. Dar are şi alte calităţi, scrie metronews.fr. Studiul desfăşurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California şi publicat în revista Nature Chemical Biology arată că este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grăsime. Citat de site-ul canadian Canoe, profesorul Chris Chang, care a condus cercetările, detaliază descoperirea. “Cuprul joacă rol de reglare. Cu cât există mai mult cupru, cu atât celulele vor fi mai mult descompuse. Credem că ar fi interesant de studiat legătura dintre o deficienţă în cupru şi obezitate şi bolile asociate”, afirmă cercetătorul.
Mai precis, acest oligoelement joacă un rol important în metabolism, transformând celulele de grăsime în energie. Din acest motiv este esenţială includerea în regimul alimentar a unor alimente care conţin cupru. La un bărbat adult, aportul recomandat este de 2 miligrame, la femeile adulte, de 1,5 miligrame, de 2 miligrame la femeile însărcinate sau care alăptează şi 1,5 miligrame la copii şi adolescenţii între 10 şi 19 ani. Pentru a ajunge la această cantitate se recomandă anumite alimente, profesorul Chang nefiind de acord cu includerea unor suplimente alimentare care ar putea provoca dezechilibrul unor minerale, ca zincul.
Cuprul se găseşte în principal în stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolată neagră, nuci, leguminoase, etc. Se găseşte şi în apa minerală.
Food and Nutrition Board din Statele Unite arată că numai 25% dintre americani respectă doza recomandată. În cele mai grave cazuri, o carenţă de cupru se manifestă prin anemie, dureri articulare şi osteoporoză.