9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlimentele care conțin CUPRU ar putea fi o soluție contra obezității

Alimentele care conțin CUPRU ar putea fi o soluție contra obezității

Un studiu realizat de cercetători americani atribuie cuprului calităţi legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii şi ficat, care conţin din plin acest element, anunță, luni, metronews.fr  citat de Agerpres.

Cuprul este un oligoelement cu multe faţete: el ajută în lupta împotriva infecţiilor, întărind sistemul imunitar, intervine în mineralizarea oaselor, în absorbţia de fier şi formarea globulelor roşii. Dar are şi alte calităţi, scrie metronews.fr. Studiul desfăşurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California şi publicat în revista Nature Chemical Biology arată că este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grăsime. Citat de site-ul canadian Canoe, profesorul Chris Chang, care a condus cercetările, detaliază descoperirea. “Cuprul joacă rol de reglare. Cu cât există mai mult cupru, cu atât celulele vor fi mai mult descompuse. Credem că ar fi interesant de studiat legătura dintre o deficienţă în cupru şi obezitate şi bolile asociate”, afirmă cercetătorul. 

Mai precis, acest oligoelement joacă un rol important în metabolism, transformând celulele de grăsime în energie. Din acest motiv este esenţială includerea în regimul alimentar a unor alimente care conţin cupru. La un bărbat adult, aportul recomandat este de 2 miligrame, la femeile adulte, de 1,5 miligrame, de 2 miligrame la femeile însărcinate sau care alăptează şi 1,5 miligrame la copii şi adolescenţii între 10 şi 19 ani. Pentru a ajunge la această cantitate se recomandă anumite alimente, profesorul Chang nefiind de acord cu includerea unor suplimente alimentare care ar putea provoca dezechilibrul unor minerale, ca zincul. 

Cuprul se găseşte în principal în stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolată neagră, nuci, leguminoase, etc. Se găseşte şi în apa minerală. 

Food and Nutrition Board din Statele Unite arată că numai 25% dintre americani respectă doza recomandată. În cele mai grave cazuri, o carenţă de cupru se manifestă prin anemie, dureri articulare şi osteoporoză.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă