16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertizare europeană: Acrilamida din produsele alimentare poate cauza cancer

Avertizare europeană: Acrilamida din produsele alimentare poate cauza cancer

Acrilamida, o substanță chimică care se găsește în cartofii prăjiți, pâine, biscuiți și cafea, ar putea crește riscul de a dezvolta cancer pentru consumatorii de toate vârstele, dar în special pentru copii, avertizează un raport realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). 

Acrilamida este un compus chimic care se formează în mod obișnuit în produsele alimentare cu amidon, cum ar fi cartofi prăjiți, pâine, biscuiți și cafea, în timpul procesului de pregătire la temperaturi înalte (peste 150 °), respectiv prin coacere și prăjire. 

„Acrilamida consumată pe cale orală este absorbită în tractul gastrointestinal, distribuită către toate organele și metabolizată. Glicidamida, unul dintre principalii agenți de metabolizare din acest proces, este cea mai probabilă cauză a mutațiilor genetice și tumorilor observate în studiile pe animale”, a declarat dr. Diane Benford, directorul comisiei de monitorizare a contaminanților din lanțul alimentar al EFSA.

Acrilamida a fost descoperită, din întâmplare, de cercetătorii suedezi într-un studiu din 2002 care a asociat apariția cancerului cu acest compus chimic. În afară de cancer, EFSA avertizează că acrilamida ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra sistemului nervos, asupra dezvoltării pre-și post-natale și asupra sistemului de reproducere masculin.

Raportul EFSA subliniază necesitatea de a efectua în viitor studii pe oameni care să permită întocmirea de norme și indicații orientative cu privire la nivelul de acrilamidă din dietă. 

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a lansat o dezbatere publică pe tema raportului despre acrilamidă, înainte de a-l transmite către instituțiile europene și naționale pentru a lua posibile măsuri pentru reducerea în continuare a expunerii consumatorilor la această substanță în produsele alimentare. Acestea pot include, de exemplu, consiliere cu privire la obiceiurile alimentare sau controale la producătorii de alimente. Cu toate acestea, EFSA nu joacă un rol direct în a decide astfel de măsuri. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă