18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce trebuie să mâncați broccoli

De ce trebuie să mâncați broccoli

Dacă vrei să te hrăneşti sănătos, orice nutriţionist îţi va recomanda să incluzi în alimentaţie broccoli. Conţine foarte multe vitamine şi substanţe nutritive şi are numeroase efecte benefice asupra corpului.

Leguma este originară din Asia Mică, iar la răspândirea ei pe glob au contribuit şi două figuri istorice. Regina Franţei, Catarina de Medici, a adus broccoli din Italia în Franţa, unde i se spunea „sparanghel italian”, iar de aici a ajuns şi în Anglia. În Marea Britanie a fost observată de preşedintele SUA, Thomas Jefferson, care a dus leguma peste ocean. Astăzi, broccoli se află în top 10 cele mai sănătoase alimente din lume, fiind numită „super-leguma”.

Această legumă verde conţine cantităţi mari de fibre solubile şi insolubile, doze uriaşe de vitamina C şi flavonoide, dar şi vitamina K, care se găseşte în foarte puţine alimente. 100 g de broccoli asigură, spre exemplu, 150% din necesarul zilnic de vitamina C, care fortifică organismul şi te scapă de răceli. Fitonutrienţii din broccoli reduc semnificativ riscul de diabet, boli cardiovasculare şi cancer.

Numeroase studii au demonstrat vasetele efecte benefice ale plantei. Între acestea putem enumera producerea unei substanţe – sulforafan – care blochează distrugerea cartilagiilor, sau a unei enzime, numite mirozinază, care transformă compuşii cu sulf, făcându-i anticancerigeni şi reducând astfel riscul de a dezvolta o astfel de boală. În plus, cercetătorii au descoperit în această legumă şi substanţe vegetale secundare, care, de asemenea, împiedică apariţia cancerului. Broccoli curăţă organismul de helicobacter pylori, o bacterie cunoscută pentru creşterea semnificativă a riscului apariţiei de cancer gastric. Un alt studiu arată că extractul de broccoli aplicat direct pe piele poate reduce semnificativ efectele razelor ultraviolete, oferind astfel protecţie împotriva cancerelor de piele.

Această plantă verde ajută şi la dezvoltarea unor enzime care protejează structura vaselor de sânge şi reduce implactul moleculelor distrugătoare, protejând astfel organismul de boli cardio-vasculare. Fibrele solubile din broccoli reduc colesterolul rău din organism, iar fitonutrienţii kaempferol şi izotiocianaţi, precum şi acizii graşi Omega 3 au deosebite proprietăţi antiinflamatorii. Planta conţine, de asemenea, o concentraţie ridicată de antioxidanţi puternici, precum lutenina, zeaxantina şi beta-carotenul, iar vitamina K şi calciul întăresc rezistenţa oaselor. Antioxidanţiii din familia carotenoizilor din broccoli intervin şi în protecţia ochiului, împiedicând formarea cataractei. Fitonutrienţii speciali conţinuţi de această legumă verde ajută la detotixifierea organismului, iar fibrele şi compuşii vegetali stimulează digestia.

Dar deşi face atâtea minuni, consumul de broccoli este riscant pentru persoanele care au probleme de funcţionare a tiroidei, întrucât conţine substanţe goitrogene, care pot induce formarea guşei.

Pentru a beneficia cât mai mult de proprietăţile magnifice ale acestei legume verzi, nu trebuie s-o prepari la temperaturi foarte ridicate. Dacă vrei să păstrezi broccoli în frigider, pune-l într-o pungă de hârtie.

Iar dacă eşti în pană de inspiraţie, România Liberă îţi propune câteva reţete delicioase bazate pe această plantă minunată.

Reţeta zilei: Broccoli cu cuşcuş

Reţeta zilei: Broccoli cu vită şi cartofi la cuptor

Reţeta de vară vegetariană: Lasagna cu legume

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă