13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCe efecte are postul asupra sănătății

Ce efecte are postul asupra sănătății

Contraindicat. E periculos să înlocuiești carnea cu șnițele de soia sau cu crenvurști vegetali plini de aditivi. Multe studii științifice sunt în prezent în curs de desfășurare pretutindeni în lume, în special în Europa, confirmând efectele terapeutice ale postului. 

Pentru că suntem încă în postul Crăciunului, m-am gândit că e bine să ne amintim ce înseamnă a posti și de ce e bine să ținem post. Cuvântul ”post” provine din limba arhaică a teutonilor, ”faestan”, care are sensul de ”strict”. Postul reprezintă cea mai veche metodă terapeutică cunoscută de om. Când se simțea rău, instinctiv, omul înceta să mănânce până ce sănătatea îi era refăcută. Poate că a învățat de la animale, care postesc întotdeauna când nu se simt bine. În mai toate religiile se ține post, acesta având ca scop atât întărirea trupului, cât și întărirea sufletului. A ține post în anumite perioade înseamnă revigorare, reîntinerire, o ”curățenie generală” a organismului care contribuie la sporirea nivelului de energie, precum și a prelungirii duratei de viață. Pentru că multora dintre oameni le este greu să-și ordoneze viața și obiceiurile care țin de excesele alimentare, postul vine ca un principiu de ordine în haosul dezechilibrelor noastre, atât alimentare, cât și psihice și spirituale.

Cum funcționează postul?

Postul este o practică a abstinenței. Cu toate că unii îl privesc cu scepticism, declarându-l periculos, această imagine este cauzată de temeri și de o insuficiență a cunoștințelor. Spre deosebire de tratamentele medicale costisitoare, postul este un tratament pe care de obicei îl puteți aplica singuri, cum se mai spune în popor ”ieftin și bun”. Dar înainte de a vă avânta în a-l ține, e bine să fiți informați, pentru că la nivelul organismului, odată ce începe procesul de detoxifiere, se produc anumite modificări. Așadar, trebuie să țineți cont de durata postului, care poate să fie scurt – 1-2 zile pe săptămână – sau lung – 2-4, chiar 6 săptămâni. Depinde de puterea și condiția fizică a fiecăruia, de serviciul și de programul pe care le aveți, de natura afecțiunilor, de puterea mentală, de gradul de toxicitate al organismului, de mediu, de vreme, de vârstă etc. Postul înseamnă, pur și simplu, o pauză de la mâncarea grea, plină de toxine. De obicei, în orice post sunt excluse în mod special proteinele și grăsimile animale. Corpurile noastre încearcă de la sine să se vindece prin intermediul proceselor de eliminare a toxinelor și printr-o echilibrare a substanțelor organice. Organismul are o capacitate limitată de depozitare și de eliminare a alimentelor nedigerabile. Dacă aceste materii ajung să circule prin organism, intră în conflict direct cu celulele și organele noastre, căpătând astfel denumirea de substanțe toxice. Alimentația noastră este suprasaturată de coloranți și arome artificiale, conservanți, pesticide, insecticide care ne suprasolicită rinichii, intestinele, plămânii, ficatul și au efect negativ asupra dermei. Organismul unei persoane suferinde este încărcat cu toxinele regăsite în alimente, precum plumbul, arsenicul, substanțele farmaceutice, sau cu resturi rezultate din combinarea incorectă a alimentelor, din consumul excesiv de dulciuri, cafea, tutun sau din cauza exceselor alimentare, resturi care se depozitează la nivel celular și au efect asupra metabolismului. Iar efectele lor asupra corpului sunt migrenele, crustele din jurul ochilor, corpul cu un miros greu, limba încărcată sau nasul înfundat. Organismul elimină toxinele pe toate căile de care dispune.

Multe studii științifice sunt în prezent în curs de desfășurare pretutindeni în lume, în special în Europa, confirmând efectele terapeutice ale postului. Există sute de clinici unde postul reprezintă metoda principală de vindecare. Alimentația recomandată se bazează pe multe fructe și legume proaspete, în stare crudă, deoarece majoritatea acestora creează un mediu alcalin care duce la accelerarea eliminării acidului uric și a altor acizi anorganici. Vitaminele, mineralele, enzimele și microelementele din legumele și fructele crude sunt importante pentru că ele furnizează organismului elementele necesare pentru curățare și vindecare.

Ce se întâmplă în organism când postim?

În timpul unui post prelungit, după primele trei zile organismul va supraviețui pe baza propriilor rezerve. Când este lipsit de elementele nutritive necesare, cum sunt, de exemplu, proteinele și grăsimile provenite din carne, ouă, lactate și derivatele acestora, corpul va arde și va digera propriile țesuturi. Însă nu va face acest lucru la întâmplare – anume aici se ascunde secretul eficienței postului. Organismul va descompune mai întâi și va arde acele celule și țesuturi care sunt bolnave, periclitate, îmbătrânite sau moarte. Pe durata postului, organismul se hrănește pe seama celor mai inferioare și impure materiale precum tumorile, abcesele, depozitele de grăsimi etc. Postul este o eliminare de deșeuri, o ardere de reziduuri. În timp ce celulele bătrâne și țesuturile bolnave sunt descompuse și arse, se grăbește fabricarea de celule noi, sănătoase. Să nu vă speriați de simptomele pe care le aveți, în special la începutul postului, pentru că acestea, cum ar fi respirația accelerată, urină închisă la culoare, erupții cutanate, transpirație excesivă, eliminări de mucus și dureri de cap, sunt simptome tipice și fac parte din acest proces eliminator. Când aceste simptome dispar, urmează starea de bine și vă veți simți corpul revigorat. Puterea de concentrare va fi mai mare și veți avea senzația că puteți posti un timp nedefinit, deoarece nu vă e foame. Dacă nu este vorba de postul religios, unde este specificat un număr exact de zile, postul autonom poate dura cât de mult doriți (câteva săptămâni, în funcție de cât de multe fructe și legume proaspete consumați), însă trebuie să ia sfârșit când revin durerile generate de senzația de foame. Acesta este semnalul că organismul a folosit toate rezervele și trebuie ca postul să fie întrerupt. Alimentația obișnuită trebuie reluată treptat, fără excese. Așadar, țineți cont de mesele bogate de sărbători imediat după post. Nu vă bazați pe medicamentele digestive sau pentru bilă din reclame.

Ce puteți mânca?

A ține post nu înseamnă să înlocuiești carnea cu șnițele de soia sau cu crenvurști vegetali plini de aditivi și de coloranți artificiali, nici să mănânci pâine cu cartofi prăjiți. Acest lucru nu înseamnă nicidecum detoxifiere. Așadar, în afară de fructele și legumele crude de care am amintit mai sus, iarna organismul are nevoie, în mod special, de mâncare caldă.  Puteți mânca supe, ciorbe din legume, mâncăruri cât mai simplu gătite, preparate la grătar sau fierte. În afară de legumele și fructele de sezon, există sortimente de legume și fructe congelate care își păstrează proprietățile nutritive. Cu un pic de imaginație, o să aveți parte de un menu colorat și cu gust, nu anost așa cum cred mulți, format doar din cartofi și fasole uscată. Puteți consuma, de asemenea, cereale integrale, hrișcă, quinoa, amaranth, germeni și vlăstari (se găsesc la hipermarketuri), rădăcinoase, nuci și semințe crude, fructe uscate și, evident, nu uitați să vă hidratați cu apă, dar și cu ceaiuri calde. Puteți înlocui laptele animal cu lapte vegetal de orez, ovăz, soia (se găsesc în variante fără adaosuri de zahăr sau alți aditivi).   

 

(surse articol: ”Postul cu sucuri naturale și detoxifierea” de Steve Meyerowitz și ”Ghid de detoxifiere” de Christopher Vasey)

Monica Micleușanu este consilier nutriționist și masterand în Psihanaliză

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă