10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe te împinge să mănânci când nu ţi-e foame? 6 factori care...

Ce te împinge să mănânci când nu ţi-e foame? 6 factori care declanşează apetitul când nu trebuie

De la îndemnul primit în copilărie „Termină tot din farfurie” până la presiunea regimurilor de la vârsta adultă, uneori ne este greu să înţelegem mesajele transmise de propriul corp. De aceea, uneori avem impresia că ne este foame, deşi abia ne-am umplut stomacul. Publicaţia franceză Terrafemina a consultat mai mulţi specialişti şi a găsit 6 explicaţii posibile pentru acest fenomen.

Dorinţa de a mânca este cel mai adesea declanşată de foame. Este o reacţie fiziologică de supravieţuire: corpul trimite un semnal atunci când se confruntă cu o lipsă de energie sau de nutrienţi. Dacă lucrurile s-ar opri aici, totul ar fi foarte simplu.

Dar dacă pofta de a mânca apare atunci când stomacul e plin, ai putea victima a ceea ce specialiştii numesc „foame cognitivă sau emoţională”. Stimularea hipotalamusului, acea zonă din creier care transmise semnalul de foame, poate fi declanşată uneori de mirosuri, de vederea unei mâncări apetisante, a unor reclame care laudă fustul unei prăjituri sau de emoţii puternice. Specialiştii au depistat şase mecanisme care te pot înşela şi te pot face să crezi că ţi-e foame când nu e cazul.

1. Filmele

După masă, multă lume se aşază confortabil pe canapea, cu burta plină, pentru a urmări serialul preferat. Daci faci aşa, 15 minute mai târziu, te vei ridica „pe pilot automat” cu o senzaţie bruscă de foame. Apoi, inevitabil, îţi vei încheia seara golind compulsiv o pungă de cipsuri.

Dieteticianul Lauren O’Connor spune că fenomenul este perfect normal. „Statul în faţa unui ecran, indiferent dacă este televizor sau computer, îţi face foame inconştient”, explică ea. De fapt, momentele de suspans sau de plăcere declanşează în noi valuri de adrenalină. Iar această stimulare de adrenalină anulează senzaţia de saţietate şi-ţi face poftă de mâncare. În plus, cu cât te uiţi la filme mai târziu în noapte, această poftă de ronţăit este accentuată şi de oboseală, avertizează dieteticianul.

Ca să scapi de această senzaţie falsă de foame, trebuie să te dezlipeşti de ecran şi să faci altceva timp de 10 minute. Şi dacă tot nu-i poţi rezista, mănâncă puţin la bucătărie, aşezat la masă. Şi nu-ţi lua alimente la televizor!

2. Setea

Chiar şi asta poate părea straniu, dar atunci când ţi-e sete, ţi-e şi foame. Corpul te induce din nou în eroare. De altfel, acesta este unul dintre principalele motive pentru care mâncăm prea mult: nu putem distinge cele două senzaţii. Dezhidratarea te poate împinge să mănânci exagerat.

Pentru a evita asta, bea un pahar mare plin cu apă înainte să mănânci. Dacă te simţi mai bine şi senzaţia de foame dispare, bucură-te şi închide frigiderul. Şi ca să nu mai ai astfel de senzaţii false, ai grijă să ai mereu la tine o sticlă de apă, pe care s-o bei toată, seara, înainte să te întorci acasă.

3. Lipsa somnului

Un studiu realizat de EUFIC – Consiliul European de Informare Alimentară – a demonstrat că lipsa de somn perturbă hormonii care reglează apetitul (leptina) şi creşte secreţia de hormoni care dau senzaţia de foame (grelina).

Mai mult, oboseala stimulează în special apetitul pentru zaharuri, pentru a compensa rapid această stare. Aşadar, înainte de a te apuca de regimuri draconice, ai grijă să dormi măcar 7 ore pe noapte. Încearcă să te culci în fiecare seară cu jumătate de oră mai devreme, până ajungi să atingi timpul ideal de somn.

4. Produsele degresate

Cei mai mulţi dintre noi au mare încredere în produsele pe ale căror etichete scrie „degresat” sau „cu un conţinut redus de grăsimi”. Dar aceste produse nu au doar mai puţine grăsimi, sunt şi foarte sărace în proteine şi bogate în zaharuri. Aşadar nu sunt prea hrănitoare şi declanşează pofta de mâncare la puţin timp după ce le consumi.

Mai bine alege produse cu proteine şi fibre şi renunţă la aceşti prieteni falşi.

5. Guma de mestecat

Nutriţioniştii spun că e o mare greşeală să mesteci gumă când ţi-e puţin foame în speranţa că-ţi trece senzaţia. În opinia lor, acest obicei aruncă paie pe foc.

Specialiştii explică faptul că procesul de mestecare îi transmite corpului mesajul că va primi hrană. Aşadar, atunci când mesteci gumă după masă ca să-ţi împrospătezi respiraţia, nu faci decât să-ţi stârneşti din nou apetitul. Stomacul, care aşteaptă hrana promisă de procesul de mestecare, îţi va transmite senzaţia de foame şi vei dori să mănânci tot ce vezi în jur.

Dacă simţi nevoia unei respiraţii mai proaspete, foloseşte mai bine apă de gură sau pur şi simplu apă cu lămâie sau mentă.

6. Nostalgia

Îţi aminteşti când erai copil şi părinţii te duceau la o îngheţată ca să-ţi treacă vreo supărare? Ei bine exact asta este problema principală. În copilăria, hrana este asociată adesea cu o stare de confort: un copil poate fi uşor calmat dacă-i dai o ciocolată. Dar, la vârsta adultă, aceasta devine o problemă, pentru că recurgi inconştient la acest procedeu de calmare. Şi deci te cuprinde o foame cumplită de fiecare dată când ai o zi proastă la serviciu sau când te cerţi cu cineva apropiat. Pe scurt, îţi mănânci emoţiile.

Pentru a scăpa de acest obicei, încearcă să te consolezi altfel. Fă un masaj, de exemplu! Şi dacă ţi se pare prea greu să renunţi la refugierea în mâncare, pregăteşte-ţi tot felul de gustări dietetice: înlocuieşte, de exemplu, îngheţata cu un cub mic de ciocolată foarte neagră.

În concluzie, cu cât îţi înţelegi mai bine poftele şi apetitul, cu atât vei reuşi să-ţi gestionezi mai eficient alimentaţia şi să-ţi menţii silueta.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă