10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConsumul de omega 3 scade mortalitatea cardiacă

Consumul de omega 3 scade mortalitatea cardiacă

Consumul de acizi graşi omega-3 conţinuţi în cantităţi mari de anumite specii de peşti cum ar fi somonul, sardinele sau anşoa, este legat de o reducere cu 10 la sută a riscului de a muri de atac de cord, susţine un studiu publicat în revista americană JAMA Internal Medicine”, citat de Agerpres

Această cercetare, efectuată pe baza unor teste extinse de sânge pentru a stabili corelaţia dintre omega-3 şi frecvenţa infarctelor miocardice, concentrează 19 studii din 16 ţări. Acest studiu a inclus un total de 45.637 de participanţi. În acest grup, un număr de 7.973 de persoane au avut infarct miocardic pentru prima dată, dintre care 2.781 au murit, precizează autorii studiului. 

Cercetătorii nu au descoperit nici o corelaţie între markerii sanguini ai omega-3 şi o reducere a riscului de infarct miocardic non-letal sugerând că există mecanisme specifice legate de o mortalitate cardiacă mai scăzută. 

“Aceste noi rezultate, care le includ pe cele din numeroase alte studii, furnizează astăzi o imagine mai completă a efectului preventiv al omega-3 împotriva bolilor cardiovasculare”, a declarat Liana Del Gobbo, cercetător la facultatea de medicină a Universităţii Stanford din California, unul dintre co-autorii cercetării.

“Rezultatele diferitelor studii au fost similare, indiferent de vârsta, sex, rasă, prezenţa sau absenţa diabetului zaharat, utilizarea de aspirină sau de anti-colesterol”, a mai spus sursa citată. 

“Rezultatele noastre consolidează importanţa consumului de peşte şi de omega-3 ca parte a unei diete sănătoase”, a adăugat dr. Dariush Mozaffarian, decan al facultăţii de ştiinţe ale nutriţiei de la Universitatea Tufts din Boston, care a condus studiul. 

Pe lângă bogaţia sa în omega 3, peştele furnizează proteine specifice, vitamina D, seleniu şi alte minerale, au relevat cercetătorii. 

“Cea mai mare parte a studiilor cu privire la acizii graşi şi efectele lor asupra sănătăţii s-au bazat pe chestionare pentru a determina consumul lor”, a precizat dr. Mozaffarian. 

“Acest nou consorţiu mondial de cercetare oferă o oportunitate fără precedent de a înţelege modul în care biomarkerii sanguini ai unui mare număr de diferiţi acizi graşi afectează sănătatea”, a explica el, menţionând că multe alte cercetări în acest domeniu se află în curs de desfăşurare, mai notează agenţia France Presse. 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă