Pot antioxidantii preveni sau chiar incetini cresterea si expansiunea celulelor cancerigene? Unii sunt de parere ca da, altii ca nu. Adevarul este insa ca acesti antioxidanti sunt niste mici razboinici care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi – molecule care pot ataca alte celule, afecta tesuturile si in timp, conducand la cancer.
Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele fata de distrugerile cauzate de moleculele instabile cunoscute si sub numele de radicali liberi. Aceste distrugeri pot in timp conduce la cancer. Dintre cei mai cunoscuti antioxidanti putem aminti betacarotenul, licopenul, vitaminele C, E si A.
Cum pot antioxidantii preveni cancerul?
Antioxidantii interactioneaza direct cu radicalii liberi stabilizandu-i, acestia fiind produsi naturali ai proceselor de la nivelul celulelor. Expunerea la diversi factori din mediul inconjurator precum fumatul sau iradierea poate genera de asemenea producerea de radicali liberi. Cea mai cunoscuta forma insa de radical liber este oxigenul. Cum actioneaza acesti radicali? Incercand sa fure electroni din alte molecule, cauzand astfel deteriorarea ADN-ului. In timp, astfel de distrugeri pot deveni ireversibile si astfel pot conduce la o serie de afectiuni printre care si cea mai grava, cancerul. Antioxidantii neutralizeaza la nivel de electroni radicalii liberi, impiedicandu-i astfel sa fure electroni de la alte molecule si sa destabilizeze celulele.
Citește pe site-ul www.lyla.ro ce alimente contin antioxidanti.