16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum să previi artrita prin alimentaţie: Dieta de eliminare a doctorului Earl...

Cum să previi artrita prin alimentaţie: Dieta de eliminare a doctorului Earl Mindell

Un studiu internaţional a demonstrat că între 85 şi 90 la sută din cazurile de artrită sunt declanşate de alimente. Eliminarea din dietă a alimentelor problematice poate ameliora durerile cauzate de această boală.

În cazul artritei, unele alimente din dieta zilnică pot cauza inflamare în multe zone ale corpului, inclusiv la încheieturi, în timp ce altele pot acţiona ca medicamente de scădere a durerii şi rigidităţii oaselor. Anumiţi compuşi specifici din alimente, printre care grăsimile, pot să regleze funcţionarea unor substanţe chimice din organism, numite prostaglandine, care ajută la controlarea inflamării, a durerii şi a altor simptome artritice.

Profesorul în nutriţie Earl Mindell susţine în cartea Mica biblie a nutriţiei, apărută la editura Lifestyle Publishing, că roşiile, cartofii, vinetele şi ardeii sunt cele mai comune alimente care cauzează simptome de artrită. Alte alimente cu acelaşi efect cu citricele, porumbul, grâul şi produsele lactate.

Cum provoacă aceste alimente artrita? „Teoria cea mai probabilă este că ele irită căptuşeala interioară a intestinelor, fapt care le permite particulelor de hrană să evadeze în fluxul sangvin. Aceste particule alimentare nu sunt identificate corespunzător de sistemul imunitar şi de aceea sunt percepute ca invadatori şi sunt atacate. Acest proces poate cauza inflamare în multe zone ale corpului”, explică profesorul Earl Mindell.

Dieta de eliminare

Dacă aveţi artrită, merită să încercaţi ceea ce doctorul Mindell numeşte dieta de eliminare. De exemplu, încercaţi timp de trei săptămâni să nu mai consumaţi cartofi şi observaţi-vă starea de sănătate. Dacă simptomele de artrită se ameliorează şi chiar dispar, eliminaţi cartofii din dietă cel puţin trei luni.

După această perioadă, mâncaţi dimineaţa o cantitate moderată de cartofi şi observaţi din nou simptomele care se manifestă în următoarele trei zile, cum ar fi probleme digestive, nas înfundat, dureri de cap. Dacă prezentaţi aceste simptome, eliminaţi complet alimentul din dietă cel puţin trei luni, iar după aceea, nu îl mâncaţi de mai mult de două ori pe săptămână. Încercaţi dieta de eliminare pentru mai multe alimente pentru a descoperi care sunt cele care vă provoacă sensibilităţi.

“Evitaţi pe cât posibil medicamentele antiinflamatoare nonsterodiene, precum aspirina şi ibuprofenul, care controlează inflamaţia, dar pot avea efecte secundare majore, printre care ulcerele stomacale”, susţine Earl Mindell, autorul cărţii Mica biblie a nutriţiei.

Ghimbirul, remediu alimentar

Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru simptomele artritei este ghimbirul. Această plantă este utilizată în medicina asiatică de secole pentru a trata durerile articulare datorită proprietăţilor sale analgezice. Ghimbirul poate combate, de asemenea, febra musculară care apare în urma practicării unui sport sau a grădinăritului. Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat că administrarea zilnică de suplimente cu ghimbir scade intensitatea durerii cu 25 la sută. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai sau poate fi adăugat în mâncărurile pe care le gătiţi.

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt alimentele care provoacă în mod tipic artrită reumatoidă la europeni, de la cele mai importante şi până la cele cu efectele cele mai moderate. Porumbul şi grâul sunt cele mai problematice alimente.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă