16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDieta de detoxifiere după sărbători. Află care sunt alimentele interzise în luna...

Dieta de detoxifiere după sărbători. Află care sunt alimentele interzise în luna ianuarie

Cei mai mulţi români nu au rezistat tentaţiei sarmalelor, piftiei şi salatei de boeuf de pe mesele de sărbători şi s-au ales cu un surplus ponderal de unu- trei kilograme.

Mesele dese, târzii şi abundente, dar şi consumul mare de alcool, orele insuficiente de somn şi lipsa de mişcare din ultimele două săptămâni, sunt principalele cauze ale surplusului de kilograme pe care mulţi români îl au la începutul anului.

„Sistemele digestiv şi renal sunt cele mai afectate după această perioadă încărcată culinar şi, ca să-şi revină, e necesară o dietă mai restrictivă, atât energetic, cât şi ca diversitate de alimente”, explică lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist la clinica Natural Silhouette.

Citeşte şi Cinci sfaturi pentru a mânca sănătos la serviciu

Cu toate acestea, nutriţionistul avertizează că dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade şi se bazează doar pe alimente sărace caloric şi nutritiv, fie sunt hipoglucidice sau hiperproteice şi limitează drastic aportul de glucide sau exacerbează aportul de proteine.

Cea mai bună metodă de a scăpa de kilogramele în plus acumulate în perioada sărbătorilor este o dietă de detoxifiere însoţită de un program constant de exerciţii fizice moderate (mers pe jos, urcat scări, înot).

Dieta trebuie să se bazeze pe legume şi fructe colorate, cereale integrale, apă şi ceai verde, pentru că acestea conţin diverşi fitonutrienţi care se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.

Citeşte şi Cinci motive pentru a mânca mai multe ciuperci

„Legumele şi fructele, ceaiurile şi lichidele reprezintă elementele unei diete reuşite de detoxifiere. Procesele de digestie şi de eliminare a substanţelor toxice trebuie ajutate prin, antioxidanţi, vitamine şi minerale care au rolul de a fortifica metabolismul organismului”, a spus dr. Carmen Nonn, medic specialist în medicină complementară.

În urma acestei cure, tonusul general este îmbunătăţit şi acompaniat de scăderea în greutate, eliminarea senzaţiei de balonare şi o piele vizibil mai sănătoasă.

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt alimentele interzise în timpul dietei de detoxifiere.

Câteva variante de meniu de detoxifiere.

Mic dejun:
– germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete;
– musli cu suc proaspăt de grepfrut;
– salată de fructe proaspete.

Prânz:
– supa de legume cu germeni de grâu sau de ovăz;
– salata de crudităţi cu seminţe de dovleac;
– orez fiert cu salată de cruditaţi;
– tzatziki cu crudităţi;
– avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie;
– cartof copt în coajă;
– legume înăbuşite.

Cina:
– ghiveci de legume;
– legume pe grill cu zeamă de lămâie şi usturoi;
– salată de rădăcinoase cu nuci şi migdale crude;
– suc proaspăt de legume;
– orez brun cu legume la abur.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă