19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialEconomisești anual aproape 3000 de euro. De ce te vei convinge că...

Economisești anual aproape 3000 de euro. De ce te vei convinge că trebuie să gătești acasă

Trăim într-o epocă a vitezei, în care avem din ce în ce mai puțin timp pentru noi. Tindem să renunțăm la activitățile fizice, iar problemele de sănătate par să ne dea târcoale chiar înainte de a împlini vârsta de 30 de ani. Cea mai simplă explicație pentru toate acestea ține de stilul de viață. Un stil de viață sănătos înseamnă mâncare sănătoasă, iar un stil de viață haotic se traduce inclusiv prin mâncarea de tip fast-food și tendința de a mânca tot timpul în oraș.Gătitul pare să devină, astfel, una dintre cele mai ieftine și la îndemână soluții pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții, iar avantajele nu sunt deloc de ignorat.

Vei economisi bani

Atunci când mănânci în oraș, nota de plată ar putea, uneori, să te sperie, indiferent cât de pregătit ești pentru o masă îmbelșugată. Gândește-te, că prețul mâncării din restaurant este compus din prețul alimentelor și ingredientelor, la care se adaugă costurile de închiriere a spațiului, salariul personalului, impozitele și, evident, profitul. Dacă nu vrei ca atunci când mănânci să contribui din buzunarul tău la chiria unui restaurant și la veniturile chelnerilor și bucătarilor, poți deveni propriul tău bucătar, în intimitatea locuinței tale. Un prânz în valoare de 50 de lei într-un restaurant din centrul orașului te va costa acasă cel mult 15 lei dacă știi de unde să cumperi ingredientele necesare. În 30 de zile vei economisi, astfel, 1.050 de lei, iar într-un an, 12.775 de lei (cât un autoturism second hand!).

Vei fi o persoană mai sănătoasă

Atunci când gătești în casă, știi cât de vechi sunt alimentele pe care le consumi, ce ingrediente folosești și care este modul de preparare al hranei. Aceste aspecte scapă total de sub controlul tău atunci când alegi să mănânci în oraș. În plus, poți găti într-un mod sănătos, un aspect foarte important mai ales dacă ai copii. Evită prăjirea alimentelor, care este extrem de calorică și generează compuși toxici,  iar combinațiile alimentare rezultate sunt mai greu procesate de către organism. Însă îți rămân la dispoziție nenumărate moduri de a găti sănătos, precum prepararea la abur, prepararea prin înăbușire, gătirea la Wok (o tigaie specifică bucătăriei orientale, înaltă, fără capac, cu fundul rotunjit), poți folosi grătarul cu sursă laterală de căldură sau poți găti la cuptor. Nu uita, însă, să achiziționezi un aragaz care să transforme gătitul într-o adevărată plăcere. Iar dacă ești un bucătar începător, ai nevoie de un plus de siguranță. Spre exemplu, unele aragazuri de la  Beko au două funcții – „Siguranță flacără la plită” și „Siguranță flacără la cuptor”, pentru eventualitatea în care gazul se oprește atunci când tu nu ești pe fază.

Vei economisi timp

Pare paradoxal, însă, atunci când ai mâncare gătită în frigider, economisești mult mai mult timp decât atunci când alegi să mănânci la restaurant, unde aștepți sosirea comenzii, apoi achitarea notei de plată, ca să nu mai vorbim de timpul de deplasare până acolo. Acasă poți găti oricând, iar o simplă încălzire la cuptor sau pe aragaz a mâncării îți va oferi mult mai mult timp pentru tine sau familie. Decât să aștepți un chelner care întârzie să-ți ia comanda sau îți aduce mâncarea și nota de plată cu întârziere, mai bine te bucuri de intimitatea propriei locuințe într-un mod care să îți facă plăcere cu adevărat.

Te poți relaxa gătind

Tot mai multe persoane recomandă gătitul ca pe o formă foarte utilă de relaxare. De exemplu, poți petrece mai mult timp cu familia ta, într-o activitate plăcută și distractivă. Mai mult decât atât, publicația Wall Street Journal a realizat un reportaj prin care a arătat că terapeuții din domeniul sănătății mentale din clinicile americane apelează la arta culinară pentru a-i ajuta pe pacienții care suferă de anxietate și depresie. Aceștia își dezvoltă abilități de a găti și mânca sănătos și sunt obligați să se concentreze la o activitate care le distrage atenția de la gândurile și sentimentele lor.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă