6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFranzela București revine pe piață

Franzela București revine pe piață

Brutarii vor produce după 1 noiembrie mai multe sortimente de pâine după reţete din comunism, printre care „franzela Bucureşti”, lungă de 65 de centimetri, conţinând, pe lângă ingredientele clasice, şi zahăr, lapte şi grăsimi. Aceste sortimente vor fi însă mai scumpe.

„Reţetele de pâine de dinainte de 1989 erau mai bune şi mai sănătoase decât cele de acum, erau mai naturale, pentru că nu conţineau amelioratori”, a declarat pentru Mediafax Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan şi proprietarul unei fabrici de pâine.

Noile tipuri de pâine vor fi însoţite de un certificat eliberat de Ministerul Agriculturii, care să ateste că respectă reţetele vechi şi că nu conţin amelioratori.

Aurel Popescu afirmă că reţetele vechi nu mai erau aplicate de multă vreme nici în cazul pâinii premium, iar laptele era înlocuit cu apa, iar untul cu margarina.

„Vom ieşi pe piaţă cu pâine albă, semialbă, neagră sau cu cartofi, dar şi cu pâine cu secară. Vom reface şi «franzela Bucureşti», care până în 1989 se găsea pe piaţă în Capitală. Era ca o baghetă lungă de 65 de centimetri, cântărea 400-500 de grame şi conţinea făină albă, drojdie, apă, sare, lapte, margarină şi zahăr”, a afirmat oficialul patronatului. Piaţa de morărit şi panificaţie este de aproximativ 1 miliard de euro anual.

 

Reglementările din domeniu

 

La începutul anului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a stabilit, printr-un ordin, noi reguli pentru comercializarea produselor de panificație. Pâinea nu mai poate conține coloranți, cu excepția E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant în industria alimentară, dar nici miere, ouă, brânză sau fructe.

Reglementările mai impun ca pâinea să aibă minimum 300 de grame, iar produsele de panificație cel mult 150 de grame. Ordinul mai prevede că specialitățile de panificație sunt cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluțele și împletiturile, care se încadrează în grupa produselor de brutărie, adică cele care au compoziția pâinii, conținând doar făinuri, apă, drojdie, zahăr și grasimi, și care au o cantitate netă de maximum 150 de grame, potrivit celor mai recente reglementări privind produsele de panificație. De-a lungul timpului, nutriţioniştii au atenționat că pe piaţa românească nu există vreun sortiment de pâine care să nu conţină E-uri, iar pentru a preveni intoxicarea organismului cu aditivi alimentari specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie etichetele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă