10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGoji, minunea la gram

Goji, minunea la gram

Noi, europenii, des­coperim acum, în secolul 21, beneficiile produselor pe care natura ni le pune constant la dispoziție și pe care popoarele din Antichitate le foloseau ca remedii eficiente în multe boli, dar și în menținerea unui regim de viață sănătos.

Printre acestea se numără și goji, fructe de pădure originare din China și folosite frecvent în medicina tradițională chineză pentru îmbunătățirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale și întărirea sistemului imunitar.

Există mai puține studii clinice făcute pe oameni și mai multe pe animale referitor la modul în care fructele de goji influențează sănătatea organismului. Printre cele pe oameni, cel făcut de chinezi în 1994 a reliefat faptul că 79 de persoane cu cancer au răspuns foarte bine la tratament după ce s-au introdus fructele de goji în alimentația lor. Experiența utilizării lor de mii de ani de către fitoterapeuții din China, Tibet și India pare însă a fi de folos în cunoașterea proprietăților antioxidante a acestor fructe. Ele sunt bogate în antioxidanți, din care este cunoscut rolul jucat de beta-caroten și zeaxantină, aceasta din urmă având proprietatea de a proteja retina și de a reduce riscul de a face degenerescență maculară. Fructele de goji au proprietatea de a regla mecanismul oxidativ, de a reduce oboseala și de a întări capacitatea de protecție a organismului. Se mai cunoaște că acestea au un conținut bogat de vitamina A, al cărei rol important în funcționarea vederii și a pielii, „haina“ de vreme rea a organismului nostru, este bine știut. În acest sens, fructele de goji preîntâmpină îmbătrânirea pielii și, folosite ca mască de față, curăță în profunzime tenul. Complexul de vitamina B conținut de goji are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Ele sunt și o importantă sursă de fibre care reglează tranzitul intestinal și ne ajută în procesul de detoxifiere a organismului.

Cum se consumă

Cu un gust ușor picant, dulce-acrișor, fructele de goji pot fi consumate ca atare, sub formă de ceai sau suc ori adăugate în supe și salate.

Ca orice aliment pe care îl consumăm, trebuie să o facem cu moderație, fără excese. Consumate în exces, fructele de goji pot dăuna persoanelor alergice la polen sau pot favoriza apariția depunerii de oxalați.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă