15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLa ce ajută dieta fără gluten

La ce ajută dieta fără gluten

Miercuri,  de la înalțimea primului roof bar din România (Sky Bar), jurnaliști, medici specialiști și nutriționiști au participat la o discuție deschisă despre intoleranța la gluten, dar și despre dieta fără gluten. Evenimentul a avut loc la inițiativa Dr. Schar, Nr. 1 în Europa în produsele fără gluten.

Discuțiile au fost generate de faptul ca intoleranța alimentară la gluten a devenit una dintre cele mai comune boli din lume. În țările cu populație majoritară de origine europeană (Europa, America de Nord, America de Sud și Australia), aproximativ 1 din 100 de persoane este afectata de această boală. O frecvență relativ similară se înregistrează și în regiunile în curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu și India, unde se consumă mari cantități de cereale.

 

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină prezentă în anumite cereale, precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul. Glutenul are o valoare nutriţională foarte mică iar principala funcţie a acestei proteine este aceea de a acţiona ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a creşte, ceea ce face posibilă producerea pâinii.

Atunci când există predispoziție genetică, ingerarea unor cantităţi chiar și neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică. Starea inflamatorie cronică duce, în cele din urmă, la distrugerea vilozităţilor intestinale și la limitarea proceselor de absorbție de la nivelul intestinului subțire. Acest proces este însoţit de o serie de simptome care diferă de la individ la individ. Intoleranța la gluten poartă numele de boala celiacă (sau celiachie).

 

În prezenţa simptomelor care pot fi asociate cu celiachia, un diagnostic iniţial de intoleranţă la gluten se obţine, adesea, doar în baza testelor de sânge. Cu toate acestea, se poate obţine un diagnostic definitiv doar în baza unei biopsii intestinale. În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de ţesut din intestinul subţire care apoi este supusă unei examinări histologice ce poate confirma o posibilă atrofie a vilozităţilor intestinale.

 

În mod normal, peretele intestinului subțire este acoperit de vilozităţi (proeminenţe la nivelul mucoasei intestinale) şi microvilozităţi care au rolul de a mări suprafaţa intestinului, în vederea absorbţiei nutrienţilor.

 

La persoanele ce suferă de boala celiacă, aceste vilozităţi sunt semnificativ reduse, iar mucoasa intestinului subțire este direct afectată. Ca urmare a micşorării suprafeţei intestinului subțire, absorbţia proteinelor, grăsimilor, a carbohidraţilor dar mai ales a vitaminelor , mineralelor și microelementelor este redusă, rezultatul fiind malnutriţia şi pierderea funcţionalităţii.

 

Pasul cel mai important în managementul  bolii celiace  este însuși diagnosticul.

După diagnostic, boala poate fi ținută sub control fără terapii medicamentoase.

Doar prin simpla adoptare a unei diete fără gluten, pacienţii vor experimenta soluţionarea treptată a simptomelor, chiar dacă acestea s-au menţinut ani de zile până în momentul diagnosticului.

 

Dr. Alina Stănescu Popp – Șef de lucrări, Doctor în științe Medicale: “Intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15%  dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați.

Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi de aceeași boală decât restul populației), dar și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.

 

Iată de ce consider că eforturile noastre trebuie concentrate în trei direcții: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior, care este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten”.

 

 

Dr. Lucian Tudose – Dr. Schär Romania: “Dieta fără gluten este în prezent singura terapie eficientă care garantează celiacilor o stare perfectă a sănătații digestive, caracterizată prin dispariția simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor și refacerea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. În tratamentul afecțiunii celiace, toate alimentele care conțin derivate din grâu, inclusiv varietăți mai puțin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este de o importanță crucială conștientizarea faptului că până și cantitățile mici de gluten pot dăuna. Deci, mare atenție la dieta pe care o urmați!

Dr. Schär produce și comercializează în România o gamă largă de produse fără gluten care acoperă toate nevoile persoanelor cu intoleranță la gluten.

De asemenea e important de menționat că persoanele care urmează dieta fără gluten sunt niște oameni perfect sănătoși. Pot efectua orice fel de activitate fizică, pot avea familii fericite, pot face copii și nu au niciun fel de alte restricții.”

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă