13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLămâia, fructul-miracol

Lămâia, fructul-miracol

Conține acid citric, vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, magneziu și potasiu. Toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor.

Mulți dintre noi continuăm să ”tratăm” lămâia ca pe un fruct absolut banal, în ciuda multitudinii de informații și articole pe această temă. În afară de faptul că este unul dintre alimentele care se pot combina cu orice alt aliment, fără să producă turbulențe în organism, gama recomandărilor sale terapeutice este de-a dreptul impresionantă, atât pentru pulpa fructului, pentru suc, cât și pentru coajă, în uz intern și extern, în cosmetică, pentru prepararea uleiului esențial sau a acidului citric. Este, de asemenea, un ingredient lăudat al produselor de curățenie, datorită mirosului proaspăt și proprietăților de curățare a petelor.

Beneficiile utilizării interne a lămâilor

Se consideră că lămâia este originară din China sau India, cunoscută din cărțile vedice sub numele de ”nimbuka”. Apoi a fost preluată de arabi, care au botezat-o ”limun”. La egiptenii antici se găsesc mențiuni despre lămâie ca fiind alimentul care te ține departe de orice formă de otrăvire, lucru confirmat de studii recente. În Europa a pătruns destul de târziu, spre mijlocul secolului al XV-lea.

Lămâile conțin acid citric, vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, magneziu și potasiu. Toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Toate citricele sunt bogate în flavonoide, antioxidantul cel mai des întâlnit în fructe și legume.

Chiar dacă cunoașteți anumite întrebuințări ale lămâilor, în mod special pentru tratarea răcelilor, gripelor și a stărilor febrile, cantitatea importantă de vitamina C are un rol major nu numai pentru întărirea sistemului imunitar în lupta acestuia cu infecțiile, dar și în vindecarea fracturilor prin fixarea calciului, în tulburări de circulație, în prevenirea fragilității capilarelor, în hemoragiile subcutanate și în hemoragiile gingiilor. Vitamina C neutralizează radicalii liberi responsabili pentru îmbătrânire și boli. Chiar dacă are gust extrem de acru, sucul de lămâie are un efect alcalin deosebit de puternic, luptând împotriva excesului de aciditate care este responsabil de multe boli, printre care și reumatismul. Pentru a reduce durerile reumatismale, puteți bea o lămâie stoarsă într-un pahar cu apă călduță, repetând acest lucru de 2-3 ori pe zi.

Datorită uleiului volatil, lămâia, care este bactericidă, poate fi utilizată în infecții digestive și respiratorii. Experimente făcute cu zeama de lămâie au demonstrat că aceasta distruge bacteriile provocatoare de malarie, holeră, difterie și febră tifoidă.

Ea poate fi folosită și în afecțiunile hepatice, fiind un stimulent extraordinar și un bun detoxifiant, precum și în calmarea crizelor acute hepato-biliare. Acidul citric din lămâi dizolvă depozitele de calciu și pietrele la rinichi. Lămâile sunt un tonic cardiac, redau elasticitatea arterelor, ducând și la scăderea colesterolului. Acestea luptă cu hipertensiunea. Combinați 3 căței de usturoi pisați cu lapte degresat sau lapte de soia. Fierbeți, nu mai mult de un minut, acest amestec și lăsați-l la răcit. Adăugați în el sucul de la 3 lămâi proaspăt stoarse. Beți peste zi această băutură care vă va ajuta la scăderea tensiunii.

Lămâile sunt folosite ca adjuvante în afecțiunile vasculare (varice, flebite), antihemoragice, îndeosebi în hemoragiile nazale. Sunt antianemice, activând funcția leucocitară. Duc la scăderea glicemiei, putând fi folosite cu succes de către diabetici.

Lămâile stopează înmulțirea celulelor canceroase. Cercetătorii au observat că, alături de merișoare, lămâile au o activitate eficientă împotriva proliferării celulelor canceroase în cancerul uman la ficat. Datorită capacității de a rămâne în sânge o perioadă lungă de timp, acestea sunt cele mai potrivite pentru suprimarea creșterii celulelor canceroase față de oricare alte substanțe nutritive.

Contrar unor păreri răspândite că ar mări aciditatea (prin marele conținut de acid citric și gustul acid), odată ingerată, lămâia are capacitatea de a alcaliniza organismul (așa cum am amintit mai sus), ajutându-l să își restabilească PH-ul. Așadar, e indicat să beți dimineața, pe stomacul gol, o jumătate de lămâie stoarsă în 200 ml apă călduță, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun. Atenție, nu și celelalte citrice au proprietatea de a alcaliniza organismul!

Și, evident, după cum mulți dintre voi știți, lămâile ajută la slăbit! Ele au rol degresant, ajutând la eliminarea grăsimilor, pectinele contribuind la accelerarea metabolismului și la scăderea colesterolului.

Ajută și când este folosită extern

Sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune remedii în afte, amigdalite, ba chiar și în otite, rinite, sinuzite. Au efecte antiseptice și cicatrizante, putând fi folosite în plăgi infectate, erupții și furuncule, acționând și în calmarea înțepăturilor de insecte. Tamponarea negilor și herpesurilor cu suc de lămâie dă rezultate pozitive.

Proprietățile dovedite antibacteriene și antivirale ale lămâii pot accelera procesul de vindecare în cazul aftelor. Amestecați sucul de lămâie cu apă caldă și clătiți gura cu această combinație de trei ori pe zi. Chiar dacă simțiți o senzație de arsură la contactul dintre lămâie și afte, nu renunțați, scopul este să scăpați de ele.

Elimină eczemele. Dacă suferiți de infecții ale pielii cum ar fi eczema, o împachetare cu lămâie va face foarte bine. Puneți 8 picături de ulei esențial de lămâie în apă caldă (250 ml) și o linguriță de miere. Mierea are și efect antiinflamator și întărește puterea de vindecare a lămâilor. Îmbibați o bucată de bumbac în lichid, stoarceți excesul și plasați bumbacul pe zona afectată, timp de 15 minute, de 2 sau 3 ori pe zi. Nu doar că vindecă această infecție, dar va reduce și mâncărimea.

Ajută la vindecarea varicelor. Uleiul de lămâie are proprietăți terapeutice considerabile asupra vaselor de sânge și ajută în lupta împotriva varicelor. Amestecați 6 picături de ulei de lămâie cu ulei de migdale, de avocado sau de jojoba, și masați zona afectată.

 

Monica Micleușanu este consilier nutriționist și masterand în Psihanaliză

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă