15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialLapte de soia vs Lapte de vacă

Lapte de soia vs Lapte de vacă

Cu laptele de vacă suntem familiari şi ocupă deja un spaţiu în frigiderele noastre. Majoritatea am crescut cu laptele de vacă, dar ce este laptele de soia? Laptele de soia are o prezenţă ridicată în rândul reţetelor, îl putem găsi şi pe rafturile magazinelor, dar care sunt beneficiile acestuia şi ce este el de fapt? Este o băutură vegetală, obţinută din boabele de soia înmuiate şi apoi stoarse. Din ce în ce mai multe persoane preferă laptele de soia în detrimentul laptelui de vacă. Originile laptelui de soia se regăsesc în China. Conform legendei a fost folosit şi descoperit de Liu An în scopuri medicinale, deşi nu există date istorice care să ateste acest fapt. Laptele de soia este scăzut în grăsimi saturate, nu conţine lactoză şi are un conţinut ridicat de proteine, determinând multe persoane să aleagă laptele vegetal. Poate avea mai multe arome: vanilie, căpşuni sau ciocolată.

Când vine vorba despre nutriţie şi stilul nostru de viaţă suntem constant puşi în faţa unor decizii în ceea ce priveşte alimentaţia. Pentru anumite persoane intolerante la lactoză, laptele de soia este o alternativă perfectă. Nu trebuie să uităm că laptele de vacă conţine glucide, vitamine, minerale şi grăsimi esenţiale pentru organism. Este de preferat să consumăm lapte proaspăt, deoarece procesul de pasteurizare şi conservare pot distruge calităţile nutriţionale ale băuturii. Cele două lichide, nu numai că sunt diferite din perspectiva modului de procesare, dar laptele de soia conţine mai multe fibre decât laptele de vacă. Laptele de soia este lăudat datorită lipsei colesterolului “rău” şi acţiunea acestuia de reduce a-l reduce. Deşi comparativ are o cantitate mai mare de magneziu, cupru şi mangan, laptele de soia are şi el părţile lui mai puţin pozitive. Conţine doar un sfert din cantitatea de calciu faţă de băutura dată de văcuţe.

Amândouă sunt surse excelente de proteine. Proteina din soia are efecte pozitive asupra aparatului cardiovascular, în timp ce laptele de vacă conţine proteine ce sunt recunoscute pentru efectul pozitiv asupra muşchilor.

În ceea ce priveşte valoarea nutriţională, trebuie să ştim că o cană de lapte vegetal din soia conţine 7 grame de proteine, 4 grame de carbohidraţi şi zero colesterol. Pe lângă acestea, băutura este bogată în vitamine din complexul B. Nici laptele de vacă nu se lasă mai prejos, o cană din băutura văcuţelor conţine 8 grame de proteine, 12 grame de carbohidraţi şi ne asigură 30% din doza zilnică de calciu.

Decizia rămâne la latitudinea fiecăruia, fie că decidem în consecinţa obişnuinţei, a scepticismului sau a unei convingeri. Important este că ambele băuturi furnizează o cantitate importantă de vitamine şi proteine benefice pentru organism şi este bine să le consumăm. În cazul vegetarienilor, laptele de soia va fi în rândul primelor alegeri, dar laptele de vacă va fi în rândul preferinţelor noastre pentru sursa bogată de calciu.  

Cele mai citite

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...
Ultima oră
Pe aceeași temă