11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialLeurda şi beneficiile ei

Leurda şi beneficiile ei

Poate nu ai ştiut, dar leurda este printre cele mai sănătoase ingrediente pe care să le foloseşti în mâncare şi nu numai. Aceasta este de fapt un usturoi sălbatic pe care îl poti găsi în pădure (la începutul lunii martie şi aprilie) dacă îţi place să cauţi şi să culegi cu mâinile tale ingredientele din cămara ta sau să îl cumperi direct din magazin sau de la piaţă.

Leurda se poate confunda foarte uşor cu floarea de lăcrămioară, din cauza florilor mici şi albe pe care le face, dar şi a formei ascuţite. Frunzele au culoarea verde-intens, iar tulpina este înaltă, fără noduri şi apare dintr-un bulb cam de mărimea arpagicului.

Beneficiile leurdei:

Leurda are o aromă pregnantă de usturoi şi multe gospodine o aleg ca substitut al celui din urmă, în preparatele pe care le fac în casă.

Pe lângă faptul că poţi folosi leurda în diverse feluri de mâncare, de la salate, ciorbe, supe, până la aromatizarea pastelor, a brânzeturilor, cartofilor, iar lista poate continua, leurda este apreciată şi recunoscută şi pentru alte beneficii care ţin de sănătatea noastră.

Folosind-o în starea ei iniţială sau combinată cu alte ingrediente, în funcţie de problemele pe care le ai, leurda are nişte proprietăţi benefice si terapeutice care merită să fie luate în seamă, aceasta conţinând şi vitaminele A si D, levuloză, ulei eteric şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu şi cupru.

Prin consumul intern, leurda este benefică persoanelor cu bronşită, poate întări memoria, curăţă rinichii şi vezica urinară, reduce hipertensiunea arterială, distruge viermii intestinali, combate insomniile si amneziile, la fel şi stările depresive. De asemenea are efecte benefice în curăţarea sângelui, eliminând substanţele toxice.

Prin uzul extern, leurda poate combate reumatismul degenerativ, răni greu vindecabile, eczeme, herpes, iar lista poate continua.

În afară de cele menţionate mai sus, leurda mai are şi alte beneficii interesante. Aceasta este o sursă bogata meliferă, tocmai de aceea se poate folosi în apicultură, albinele vizitând-o destul de des pentru culesul de polen şi nectar.

Leurda poate fi foarte uşor confundată cu lăcrămioara, pentru că face nişte flori mici şi albe şi are forma ascuţită. Poate fi folosită în prepararea diverselor feluri de mâncare, pentru că are o aromă foarte bună, asemănătoare usturoiului. Pe lânga aroma de usturoi pe care o are şi poate fi folosită în mâncare, leurda are şi o mulţime de beneficii terapeutice.

Cele mai citite

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă