19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialLupta cu kilogramele: prioritate națională în SUA, nu și în România

Lupta cu kilogramele: prioritate națională în SUA, nu și în România

În statele occidentale, guvernele au dezvoltat planuri naționale de luptă ­împotriva obezității. România, care numără câteva mlioane de persoane care se confruntă cu kilogramele în plus, nu este preocupată de acest fenomen.

Cu peste patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală – potrivit statisticilor făcute de Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” – România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa (după Grecia şi Iugoslavia). Asta, după ce în 2003, statisticile europene ne clasau  doar pe locul 23 în privinţa procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi. În pofida acestui salt, România nu are un plan coerent pentru a reduce acest fenomen. Prin comparație, în SUA, la fiecare 5 ani Departamentul de Sănătate întocmește un raport în urma căruia face recomandări populației pentru o dietă sănătoasă. De altfel, SUA consideră că obezitatea este cea mai mare amenințare asupra sănătății populației din acest secol. 

Lista albă

Ultimul raport a fost întocmit de 13 oameni de știință – pe baza unor cercetări care durează mai multe luni – și a prezentat și un ghid de comportament sănătos în opt puncte pentru o ali­mentație sănătoasă.

1. Mănâncă mai puține calorii. Pentru majoritatea oamenilor cifra corectă este undeva în jur de 2.000 de calorii cu scopul de a-și menține greutatea lor actuală. Dar pentru a evita excesele, trebuie să consulți un nutriționist.

2. Ia-ți hrană din plante. Raportul oamenilor de știință americani subliniază necesitatea de a mânca mai multă fasole uscată, legume și mazăre fiartă, dar și fructe, nuci și seminte. Posibilitatea unei ali­men­tații vegetariene nu este atât de dificilă, iar produsele sunt adesea mai delicioase decât preparatele din carne.

3. Mănâncă mai mult peș­te. O vreme, cei mai mulți experți au recomandat ca oamenii să mănânce două portii de pește pe săptămână pentru a avea o inimă sănătoasă, dar și pentru a ajunge la cantitatea de  omega 3 și grăsimi necesară. În anul 2010, pentru prima oară s-a cerut ca întreaga populație să consume de două ori mai mult pește indiferent dacă are sau nu probleme cu inima. S-a recomandat includerea în  meniul săptămânal a fructelor de mare. Asta, pentru a reduce riscul atacurilor de cord.

4.Treceți la produse lactate puțin bogate în grăsimi. Produsele lactate bogate în grăsimi generează probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă. Trebuie alese produse lactate scăzute în grăsimi sau degresate. Lactatele sunt necesare în dietă fiind o modalitate foarte bună de a obține calciul necesar pentru întărirea sistemului osos. În plus, noile cercetări sugerează că înlocuirea laptelui plin de grăsimi cu produse ­lactate cu un nivel scăzut de grăsimi poate ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale.

5.Mănâncă doar cantități moderate de carne macră și de pasăre, dar și ouă. Este prima oară când se cere moderație în consumul cărnii de pasăre.

6.Reduceți consumul de zaharuri adăugate. Este necesar să consumăm mai puține alimente care conțin adaos de zahăr și grăsimi solide (de exemplu, unt).

7.Reducerea de sodiu și a cantității de produse din cereale integrale. (cum ar fi pâinea albă, pastele, etc.). De obicei în cerealele integrale regăsim adaos de zahăr, grăsimi.

8.Exercițiile fizice. Adul­ții sunt îndemnați să facă două ore și jumătate de mișcare pe săptămână la intensitate moderată sau 75 minute de exerciții pe săptămână la intensitate foarte mare. Se recomandă exerciții care implică toate grupele musculare majore, de două ori pe săptămână.

Unu din doi copii,  probleme cu greutatea

Statisticile arată că 30% din românce sunt suprapoderale, dar şi 20% din bărbaţi. Specialiştii susţin că la baza acestor cifre stă faptul că avem o populaţie care nu are o cultură a sportului şi care răspunde unei avalanşe de fast-food-uri de o calitate îndoielnică. În acelaşi timp, obezitatea la copii, care cu un deceniu în urmă era extrem de rară la noi în ţară, a devenit din ce în ce mai frecventă din cauza sedentarismului, spun specialiştii.

Numărul adulţilor obezi a crescut în România şi pentru că primele generaţii de copii care au testat fast-food-ul la începuturile lui în România, la mijlocul anilor ’90, între timp au devenit adulţi. Acea generaţie s-a transformat în tineri care lucrează, spre exemplu, pentru corporaţii, de dimineaţă până seara, circulă numai cu automobilul, mănâncă o singură masă foarte abundentă, şi aceea de obicei seara, ceea ce duce clar la obezitate. Ei sunt generaţia care a început cu fast-food-urile la noi.  

» Obezitatea contribuie la reducerea cu până la 9 ani a speranţei de viaţă şi poate duce la apariţia unor boli foarte grave, precum diabetul de tipul II, artrita, maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă