15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOMS: Reducerea consumului de sare salvează vieți

OMS: Reducerea consumului de sare salvează vieți

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2014, reducerea consumului de sare la mai puțin de cinci grame pe zi pentru adulți, pentru a preveni creșterea tensiunii arteriale, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an prin simpla reducere a consumului de sare la nivelul recomandat. Este vorba despre raportul cost-eficiență în sănătatea publică, care are nevoie doar de mai multă conștientizare și de o abordare multisectorial

OMS sprijină guvernele să pună în aplicare "planul de acțiune global pentru reducerea bolilor netransmisibile", care cuprinde nouă obiective, inclusiv unul pentru reducerea aportului de sare cu 30% până în anul 2025.

Guvernele trebuie să joace un rol critic și trebuie să contribuie la conștientizare, precum și să dezvolte politici care să permită populației să consume cantități adecvate de alimente sănătoase și sigure, cu conținut redus de sare.

Industria alimentară trebuie să fie angajată în reducerea conținutului de sare și să ofere opțiuni de alimente sănătoase.

Principala sursa de sodiu în dieta noastră este sarea. Ea se poate prezenta fie sub formă de glutamat de sodiu, fie sub formă de clorură de sodiu, fiind folosită drept condiment în multe părți ale lumii. În multe țări, 80% din aportul de sare provine din alimentele procesate, cum ar fi pâinea, brânza, sosurile îmbuteliate, mezelurile și mâncărurile gata preparate.

"În cazul în care obiectivul de a reduce consumul de sare cu 30% la nivel global până în 2025 este atins, milioane de vieți pot fi salvate de boli de inimă, accident vascular cerebral și de stările aferente de boală", a spus dr. Oleg Chestnov, director general adjunct pentru Boli Netransmisibile și Sănătate Mintală din cadrul OMS.

El a afirmat că reducerea aportului de sare este una dintre cele mai eficiente metode pe care țările lumii le pot folosi pentru îmbunătățirea sănătății populației și a cerut industriei alimentare să lucreze îndeaproape cu OMS și cu guvernele naționale pentru a reduce treptat nivelul de sare din produsele alimentare.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă