23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialPâinea violet - un nou aliment miraculos

Pâinea violet – un nou aliment miraculos

Un savant din Singapore a găsit soluţia pentru a face o pâine care este, în acelaşi timp, gustoasă, sănătoasă şi bună pentru siluetă. În plus, are şi o culoare foarte la modă – este mov, scrie Terra Femina.

Invenţia îi aparţine profesorului nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore, care a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mult mai sănătoasă.

„Provocarea a fost să vedem dacă am putea schimba formula glicemică, fără a pierde textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii o iubesc atât de mult”, a declarat profesorul Zhou Weibiao pentru CNN. Pentru a obţine rezultatul dorit, savantul a avut ideea de a extrage antocienii din orezul negru şi de a-i introduce în pâinea albă.

Antocianul este un pigment natural, care se găseşte în unele fructe şi legume, cum ar fi struguri, afine, prune, vinete, varză roşie şi altele. Pe lângă calităţile estetice, antocienii conferă alimentelor o mulţime de atuuri. Studiile au demonstrat că antocienii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi neurologice, dar şi a cancerului. În plus, joacă un rol esenţial în controlul diabetului şi al obezităţii, pentru că inhibă enzimele digestive şi reduc nivelul de zahăr din sânge.

Miraculoasa pâine violet, infuzată cu antocieni, se va digera de 20 de ori mai lent decât pâinea albă, mulţumită unei reacţii chimice între pigmentul de orez negru şi amidonul din pâine. Mai mult, antioxidanţii din antocieni sunt cu 80% mai rezistenţi la coacerea la 200 de grade, pâinea violet fiind deci un produs extrem de sănătos.

Textura fină a pâinii albe se păstrează, proprietăţile nutritive se multiplică, iar digestia încetineşte.

Dar atenţie: pâinea violet nu are mai puţine calorii decât cea albă. Cantitatea de făină de grâu şi de amidon este aceeaşi în ambele sortimente de pâine, numai structura glicemică se schimbă. Totuşi, pâinea violet poate fi considerată un aliment potrivit pentru cura de slăbire nu datorită conţinutului caloric, ci mulţumită digestiei foarte lente. Senzaţia de saţietate va dura mai mult timp şi insulina nu creşte brusc, ceea ce limitează stocarea de grăsimi.

Singura problemă a acestei pâini miraculoase este că nu se găseşte deocamdată pe piaţă. Dar cercetătorul spune că a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară, deci e posibil să apară curând pe rafturi.

Apariţia pâinii violet va fi o adevărată mică revoluţie în lumea alimentaţiei. Antocienii sunt, deocamdată, puţin folosiţi în ciuda proprietăţilor lor nutritive incredibile, dar descoperirea faptului că se pot îmbunătăţi calităţile unui aliment fără a-i altera gustul sau textura, va deschide o mulţime de perspective. Deja un bărbat l-a întrebat pe profesorul Veibiao dacă ar putea face o ciocolată în acelaşi mod.

Cele mai citite

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă