10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPâinea violet - un nou aliment miraculos

Pâinea violet – un nou aliment miraculos

Un savant din Singapore a găsit soluţia pentru a face o pâine care este, în acelaşi timp, gustoasă, sănătoasă şi bună pentru siluetă. În plus, are şi o culoare foarte la modă – este mov, scrie Terra Femina.

Invenţia îi aparţine profesorului nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore, care a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mult mai sănătoasă.

„Provocarea a fost să vedem dacă am putea schimba formula glicemică, fără a pierde textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii o iubesc atât de mult”, a declarat profesorul Zhou Weibiao pentru CNN. Pentru a obţine rezultatul dorit, savantul a avut ideea de a extrage antocienii din orezul negru şi de a-i introduce în pâinea albă.

Antocianul este un pigment natural, care se găseşte în unele fructe şi legume, cum ar fi struguri, afine, prune, vinete, varză roşie şi altele. Pe lângă calităţile estetice, antocienii conferă alimentelor o mulţime de atuuri. Studiile au demonstrat că antocienii ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi neurologice, dar şi a cancerului. În plus, joacă un rol esenţial în controlul diabetului şi al obezităţii, pentru că inhibă enzimele digestive şi reduc nivelul de zahăr din sânge.

Miraculoasa pâine violet, infuzată cu antocieni, se va digera de 20 de ori mai lent decât pâinea albă, mulţumită unei reacţii chimice între pigmentul de orez negru şi amidonul din pâine. Mai mult, antioxidanţii din antocieni sunt cu 80% mai rezistenţi la coacerea la 200 de grade, pâinea violet fiind deci un produs extrem de sănătos.

Textura fină a pâinii albe se păstrează, proprietăţile nutritive se multiplică, iar digestia încetineşte.

Dar atenţie: pâinea violet nu are mai puţine calorii decât cea albă. Cantitatea de făină de grâu şi de amidon este aceeaşi în ambele sortimente de pâine, numai structura glicemică se schimbă. Totuşi, pâinea violet poate fi considerată un aliment potrivit pentru cura de slăbire nu datorită conţinutului caloric, ci mulţumită digestiei foarte lente. Senzaţia de saţietate va dura mai mult timp şi insulina nu creşte brusc, ceea ce limitează stocarea de grăsimi.

Singura problemă a acestei pâini miraculoase este că nu se găseşte deocamdată pe piaţă. Dar cercetătorul spune că a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară, deci e posibil să apară curând pe rafturi.

Apariţia pâinii violet va fi o adevărată mică revoluţie în lumea alimentaţiei. Antocienii sunt, deocamdată, puţin folosiţi în ciuda proprietăţilor lor nutritive incredibile, dar descoperirea faptului că se pot îmbunătăţi calităţile unui aliment fără a-i altera gustul sau textura, va deschide o mulţime de perspective. Deja un bărbat l-a întrebat pe profesorul Veibiao dacă ar putea face o ciocolată în acelaşi mod.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă