17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlebanos, regele vinurilor din Transilvania

Plebanos, regele vinurilor din Transilvania

Vinul alb și aromat este păstrat în pivnițele Parohiei Reformate din Aiud, ­ctitoria Principelui Gabriel Bethlen.

În regiunea dintre râurile Târnave și Mureș din inima Transilvaniei își are originea cel mai valoros soi românesc, Feteasca Regală, denumit astfel în onoarea Regelui Ferdinand I al României. Însă faima vinu­rilor transilvănene este mare încă din Antichitate, de pe vremea Regatului Daciei.

O istorie bogată

Cultivarea viței-de-vie este atestată documentar și arheolo­gic și în perioada în care Tran­sil­vania de azi făcea parte din Imperiul Roman. Există referiri la podgoriile romanilor, precum și la rețetele pe care le foloseau ei pentru a prepara vinul. La renumitele banchete romane, vinul era încălzit în vase numite ”crater” și apoi amestecat cu diferite mirodenii.

Evul Mediu a adus o renaștere a viticulturii în Transilvania. Printre factorii care au ajutat acest fenomen s-a numărat și colonizarea sașilor în Transil­vania, care au întemeiat nume­roase așezări și care au adus noi soiuri în această regiune. Una dintre aceste pod­gorii a fost Aiudul, numit de coloniștii germani Strassburg am Mieresch și de maghiari Nagyenyed.

Zona Ciumbrud, situată la marginea orașului, a devenit rapid cunoscută pentru calitatea înaltă a vinului alb produs acolo. Potrivit unei legende, vinul de Ciumbrud era băutura preferată a principelui Mihai Viteazu, primul român care a unit Valahia, Transilvania și Moldova. Istoricii spun că vinul era deosebit de important în alimentația soldaților, deoarece, în caz de asediu, hrana soldaților era compusă din pesmeți, carne afumată și brânză uscată, iar vinul era folosit pe post de digestiv, iar faptul că pivnițele cetății din Alba Iulia erau bine garnisite cu vin de Ciumbrud a contat în desemnarea acestui oraș drept capitală a principatelor conduse de Mihai Viteazu. Din Evul Mediu, vinurile Aiudului au rămas în elita vinurilor europene.

Legenda soiului Plebanos

Cele mai bune vinuri sunt produse de Crama Logos, care funcționează în pivnițele Parohiei Reformate, întemeiată pe vremea principelui Gabriel Bethlen. Fondatorul cramei, Andras Emil, originar din Secui­me, a venit în Aiud pentru a lucra ca inginer la Meta­lurgica. După Revoluție, el și-a transformat pasiunea pentru vinurile de calitate într-o afacere de prestigiu.

”Vinul este cel mai gustos atunci când se află la culmea maturităţii. Maturarea este în jur de doi ani în butoi şi 10-15 ani în butelie. Crama Logos adăposteşte vinuri aproape din fiecare an din 1991 până în prezent. Cele mai importante soiuri de vinuri sunt: Fetească, Riesling, Muscat, Sauvignon, Pinot Gris, cât şi marca proprie Plebanos. Acest soi special se consumă împreună cu carne sau cu sarmale. Vinurile noastre Plebanos sunt cunoscute atât la nivel naţional, cât şi interna­ţional. Pe lângă vinurile cu marcă proprie, oferim şi alte soiuri, cum ar fi: Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Riesling Italian, Muscat Ottonel sau Pinot Gris”, spune Andras Emil. El adaugă faptul că Plebanos-ul este un cuvee alcătuit din Riesling, Muscat Ottonel și Fetească Regală.

”Povestea Plebanos-ului porneşte în secolul al XVIII-lea cu un grof reformat din Aiud, mare iubitor de vin, ca toţi nobilii maghiari, care s-a căsătorit cu o tânără şi frumoasă catolică. Fiecare fiind fidel confesiunii sale, groful mergea duminică şi de sărbători la biserica reformată, iar soţia sa la cea catolică. Toate acestea până când groful, nemaidorind să îşi lase soţia între tinerii catolici, îi ceru preotului catolic să vină duminică, să ţină slujba şi să o împărtăşească pe soţia sa la conac. După slujba de la conac, groful îl invita pe preot în crama sa, să guste vinurile. Într-una din aceste duminici, pe când vinurile erau ameste­cate pentru a fi puse la butoaie, meșterii le gustau şi vărsau apoi vinul rămas într-un ulcior de lut aşezat pe o masă, în cramă a intrat preotul însetat, urmat de grof. Până să-l prevină meşterii, preotul şi-a pus vin din ulciorul unde erau amestecate resturile de vin, l-a gustat şi a declarat că e cel mai bun vin pe care l-a băut în viaţa sa. A gustat apoi şi groful şi i-a întrebat pe meşteri ce soiuri au amestecat pentru a obține acel cupaj. Groful a aflat astfel că băuse un amestec întâmplător.

Meşterii au reușit să refacă ceea ce, de atunci încolo, s-a numit “Plebanos” sau vinul preotului”, a spus Andras Emil povestea celui mai faimos cupaj din vinuri ardelenești. 

Turismul viticol, tot mai bine dezvoltat

Pasiunea proprietarului Cramei Logos pentru vinurile bune i-a deschis o nouă oportunitate de afaceri. Andras Emil mizează pe turismul viticol, cel în care clienții vizitează monumente istorice, iau parte la degustări însoțite de mâncarea potrivită, cumpără vinul pe care îl apreciază și dorm în unitățile de cazare puse la dispoziție de organizatori. ”Pe Drumul Vinului din județul Alba vin turiştii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Mulţi dintre ei se cazează la hostelul nostru, savurează diferitele soiuri de vinuri alături de specialităţi din brânză şi tocăniţă de vânat. Semnalul primit de la turişti este unul pozitiv, aproape de fiecare dată”, conchide Andras Emil.

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă