10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPrețul alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Prețul alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Prețul alimentelor, la nivel mondial, a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii patru ani, în luna iunie. Principala cauză este o majorare semnificativă a preţurilor la zahăr, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură publică, lunar, propriul său indice alimentar, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, însă, ulterior, a crescut timp de cinci luni consecutive, ajungând în luna iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte. 

Pe categorii de produse, preţurile la zahăr au urcat cu 14,8% în luna iunie, din cauza ploilor abundente care au împiedicat recoltarea trestiei de zahăr, şi au redus randamentele în Brazilia, primul producător mondial. Vremea ploioasă a redus şi cantitatea de zahăr ce poate fi extrasă din fiecare tonă de trestie, ceea ce i-a determinat pe producători să direcţioneze o cantitate mai mare de trestie de zahăr spre producţia de etanol, stimulând şi mai mult preţurile la zahăr. 

De asemenea, preţurile la cereale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai, în principal ca urmare a majorării preţurilor la porumb. Preţurile produselor lactate au urcat cu 7,8%, iar cele la carne s-au majorat cu 2,4%. În schimb, indicele preţurilor la uleiuri vegetale a avut o evoluţie contrară tendinţei generale, înregistrând o scădere de 0,8% comparativ cu luna mai. 

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 – 2017, până la 2,544 miliarde tone, cu 15,3 milioane de tone mai mare decât recolta de anul trecut, dar sub recolta record din 2014. 

Această revizuire se datorează în principal îmbunătăţirii estimărilor privind producţia mondială de grâu, care ar urma să ajungă la 732 milioane tone, cu aproximativ 1% mai mare decât previziona luna trecută, ca urmare a evoluţiilor meteo favorabile din Uniunea Europeană, Rusia şi SUA. 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă