11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPufuleţi cu aromă de fum şi alte bazaconii! 38% din produsele...

Pufuleţi cu aromă de fum şi alte bazaconii! 38% din produsele analizate conţin arome sintetice

Ministerul Sănătăţii interzice consumul de către copii a produselor cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare, cât au multe dintre pungile de mălai expandat.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii februarie anul curent, 32 de sortimente de pufuleţi fabricate/ distribuite de către următorii producători: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Kaufland și Cora.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt următoarele: făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica,  condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne.Cu privire la ingredientele de mai sus, experţii APC au formulat următoarele concluzii:

• La numai 22% din sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, care variază între 57% și 71%.

• La numai 9% din sortimente se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, care variază între 22% și 40%.

• 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie, un ingredient care poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.

• Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.

• Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.

• Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

• Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.

Arome sintetice pentru un gust fals

În cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, dar şi arome artificiale, de pizza, de bacon, de ciuperci, de paprica sau de fum.

• 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari.

• 38% din produsele analizate conţin arome sintetice;

• 22% din produse conțin potenţiatori de gust şi aromă (monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic şi guanilat disodic);

• 9% din produse conţin acid citric.

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal.

În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 9,1 grame și 35 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 2,3 grame și 20,4 grame. 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi.În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor. Numeroase studii realizate de instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

• Cantitatea de carbohidrați per 100 grame produs variază între 46 grame şi 80,8 grame, iar cantitatea de zaharuri per 100 grame produs variază între 0,6 grame şi 45,6 grame. 9% din produsele analizate conţin o cantitate de zaharuri de peste 15 grame per 100 grame produs, adică între 24,7 grame zahăr şi 45,6 grame zahăr per 100 grame produs. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

• Cantitatea de fibre per 100 grame produs variază între 1 gram şi 5,7 grame.

• Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 3,1 grame și 17 grame.

• Cantitatea de sare per 100 grame produs variază între 0,18 grame și 3 grame. 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs.

• 44% din produsele analizate conţin peste 1,5 grame de sare per 100 grame produs. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

• 34% din produsele analizate conţin sare iodată.    

Nu mă aflu în postura de a recomanda consumul pufuleţilor sau snacksurilor din făină de cereale, întrucât ingestia acestor alimente procesate nu face decât să crească şi mai mult nivelul culturilor fungice din intestin, instaurând în cele din urmă şi un nivel ridicat al permeabilităţii intestinale. Acest fenomen este asociat cu declanşarea multor probleme de sănătate în rândul celor infectaţi cu Candida, simptomatologia rezultată fiind extrem de complexă. Afecţiunile cronice precum dermatitele, alergiile, intoleranţele alimentare, diabetul sau bolile inflamatorii intestinale se acutizează în stadiul existenţei unui exces de culturi fungice în intestin, iar ingredientele conţinute în pufuleţi sau în celelalte produse alimentare de acest gen nu reprezintă decât combustibilul perfect care încurajează şi mai mult proliferarea fungilor. În plus, fungii eliberează în organism câteva sute de tipuri de toxine, dar şi etanol pur (alcool), destabilizând şi mai mult organismul. Analizând structura compoziţiei pufuleţilor, sesizez destul de clar că aceste produse nu conţin micronutrienţi sănătoşi precum vitaminele, mineralele, enzimele, antioxidanţii sau acizii graşi esenţiali anti-inflamatori care să întreţină cu adevărat viaţa în interiorul nostru, ci mai degrabă un complex de macronutrienţi pro-inflamatori. De regulă, majoritatea pufuleţilor de pe piaţa noastră conţin clasica făină de porumb, lipsită de majoritatea vitaminelor B; în plus, consumul acestor carbohidraţi rafinaţi va creşte instantaneu şi indicele glicemic, alimentând inflamaţia în organism şi ajungând să stimuleze şi mai mult senzaţia de foame.“

Nutriţionist Dumitru Bălan,

www.vindecadai.ro

Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic.“

 

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

 

Cantitatea mare de sare şi uleiul vegetal aditivat ca şi la maşini, fac din acest aliment unul caloric raportat la conţinutul în nutrienţi, care practic nu există. Să nu uităm coloranţii artificiali, care pot duce la manifestări alergice, declanşând la copiii sensibili astm, rinită alergică sau urticarie. Totodată, consumul excesiv de pufuleţi poate afecta dezvoltarea cognitivă a copilului, îl agită şi îi poate afecta percepţiile şi comportamentul. Dragii mei, nu mâncaţi numai de plăcerea gustului, care este oricum pervertit de amelioratorii de gust cu care deja ne-am obişnuit sau doar ca să «umpleţi maţul», cum se spune în popor, mâncați ca să vă hrăniţi cu nutrienţi.“

 

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina
personalizată, nutriție și nutrigenomică, fondator al „Școlii pentru Sănătate și Longevitate“, membru al
„Academiei Americane de Nutriție și Dietetică“,
reprezentant pentru România al „Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață“ (ELMO).

Clasamente pentru o informare corectă

Top 5 mărci de pufuleți, în funcție de numărul de aditivi alimentari:

Star – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 8 aditivi alimentari;

Star – Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 5 aditivi alimentari;

Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 4 aditivi alimentari;

Star – Pufuleţi pizza, conţine 3 aditivi alimentari;

Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

 

Top 5  mărci de pufuleţi după conţinutul de sare per 100 gr. produs:

Kaufland Classic – Snack din porumb

cu aromă de ceapă, conţine 3 gr. de sare;

Star – Pufuleţi săltăreţi,

conţine 2,6 gr. de sare;

Star – Pufuleţi pizza, conţine 2,5 gr. sare;

Kaufland Classic – Snack din porumb

cu aromă de brânză, conţine 2,5 gr. de sare;

Chio – Pufuleţi cu sare, conţine 2,2 gr. de sare;

Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conţine 2 gr. de sare;

Gusto – Pufuleţi cu caşcaval,

conţine 2 gr. de sare.

 

Top 5  mărci de pufuleţi după
conţinutul de acizi graşi saturaţi
per 100 gr. produs:

Gusto – Pufuleţi cu înveliş de cacao.

Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliş de cacao, conţine 20,4 gr. de acizi graşi saturaţi;

Gusto – Pufuleţi cu cacao cu zmeură,
conţine 20,4 gr. de acizi graşi saturaţi;

Gusto – Pufuleţi cu surprize,
conţine 15 gr. acizi graşi saturaţi;

Gusto – Pufuleţi cu caşcaval,
conţine 14,4 gr. acizi graşi saturaţi;

Star – Snacks din făină de porumb
cu aromă de ardei chili dulce, conţine
14 gr. acizi graşi saturaţi;

Star – Pufuleţi cu caşcaval,
conţine 14 gr. de acizi graşi saturaţi;

Mega Image (365) – Snacks din mălai grişat cu brânză, conţine 13,6 gr. de acizi graşi saturaţi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă