Expert bucătar Marin Cristian Nicolae de la restaurantul Temps Pipera (str. Dimitrie Pompei nr. 7D, www.restaurant-temps.ro, tel.: 0746.660.514) ne propune o reţetă de sezon originală: rulou din piept de pui cu leurdă
4 portii, timp preparare o oră.
Ingrediente rulou:
Piept pui 600 g
Leurda 100 g
Sparanghel alb 4 buc
Rosi Chery 100 g
Coaja lamaie 1 lamaie
Sare, Piper
Sos de smantana 400 g:
Unt 30 g
Faina 2 linguri
Lapte 250 ml
Smantana de gatit 100 g
Sare, piper
Sos Pesto 50 g
Sos rosii 50 g:
Rosii decojite 50 g
Usturoi 2 catei
Busuioc proaspat 10 g
Unt 20 g
Mod de preparare:
Se oparesc frunzele de leurda pentru 3 secunde in apa cu sare. Se aseaza pe un blat cate 3-4 buc, una langa alta, putin suprapuse. Se ia pieptul de pui si se portioneaza ca pentru un snitel, usor batut, se presara cu sare, piper si coaja de lamaie. Pieptul de pui se pune pe foile de reulda si se ruleaza foarte strans. Rulourile de piept de pui cu leurda se pun pe patru foi de aluminiu alimentar si se strang foarte bine la capete. Se pun intr-o tava cu putina apa si se introduce la cuptor la 100⁰C, pentru 30-40 min.
Sosul de smantana il facem din 30 g de unt, 2 linguri de faina, 250 ml lapte, 100 g smantana, sare, piper, nucsoara si le legam pe foc.
Sparangelul se opareste in apa cu sare pentru 4 min. Se coate pe blat, se usuca cu un prosop de hartie, se sareaza, pipereaza apoi se pune intr-o tigaie grill, cu putin ulei de masline. Se tine la foc potrivit cam 2 minute pe fiecare parte.
Rosiile Chery se pun si ele pe o tigaie grill, la fel ca si sparanghelul.
Pentru sosul de rosii se pune intr-o craticioara ulei de masline, se incinge putin, se rumenesc cateii de usturoi apoi se adauga rosiile decojite, 1 lingurita de zahar (pentru a reduce aciditatea rosiilor), busuiocul, sare si piper. Se lasa sa fiarba 15 min apoi se mixeaza/paseaza.
Pentru montarea farfuriei se incepe cu sosul de smantana, apoi se aseaza ruloul de pui taiat in jumatate, la sfarsit se pune cate o picatura din sosurile de rosi si pesto, iar la sfarsit sparanghelul si rosia cherry.
Pentru decoratiune se pot folosi frunze de mazare si coaja de lamaie rasa (vezi foto).